10 důvodů proč pěstovat microgreens

Vypěstované microgreens

Microgreens jsou mladé jedlé rostlinky ve fázi prvních listů. Jsou drobné a vypadají rozkošně. Ale nejsou jen líbivé na pohled. Ve skutečnosti v sobě skrývají spoustu benefitů.

A benefitů microgreens není málo. Dali jsme dohromady seznam 10 nejvýznamnějších důvodů proč by měl každý doma pěstovat microgreens.

Proč pěstovat microgreens:

  • Jsou zdravé a bohaté na živiny
  • Mají skvělou chuť
  • Ozdobíte jejich lístky jídlo jako šéfkuchaři
  • Jednoduše se pěstují i v bytě
  • Rychle rostou, za dva týdny ze semínka na talíř
  • S microgreens lze děti vzdělávat zábavnou formou
  • Pomáhají uvolňovat stres
  • Díky vlastní produkci snížíte spotřebu plastů
  • Pravděpodobně snížíte plýtvání jídlem
  • Snižují emise C02, protože je není potřeba přepravovat
Organická semínka microgreens ředkviček v balení bez plastu

Organická semínka microgreens ředkviček v balení bez plastu

Zjistit více
Organic Microgreen Seeds 2

Kompostovatelná pěstitelská výbava pro microgreens (velikost M)

Zjistit více

1.) Microgreens jsou zdravé a bohaté na živiny

Rostoucí zdravé microgreens

Studie opakovaně prokázaly, že microgreens jsou bohaté na živiny. Dokonce často obsahují větší množství vitamínů, minerálů a antioxidantů než jejich plně vzrostlá podoba.

Studiemi prokázaná komplexita nutričních profilů

Na základě americké analýzy 30 odrůd jedlých rostlin se prokázalo, že microgreens jsou kvalitním zdrojem jak makroprvků (draslík a vápník) tak mikroprvků (železo a zinek). 

A nejen to. Další studie v podání Idaho State University ukázala, že bez ohledu na to, jak byly rostliny pěstovány měly microgreens větší množství hořčíku, manganu, mědi a zinku než plně vzrostlé rostliny. 

Minerály v microgreens

Pokud bychom chtěli analyzovat do ještě větší hloubky. Studie z roku 2014 ukázala, že microgreens z rodu Brassica (brokolice, ředkvičky apod.) měly tendenci mít komplexnější profily polyfenolů ve srovnání s jejich plně vzrostlou formou.

Microgreens jsou bohaté na potřebné polyfenoly

Microgreens mají bohatý a komplexní profil ke zdraví potřebných polyfenolů.

Polyfenoly napomáhají zdravému krevnímu oběhu. Asistují při řízení hladiny krevního tlaku i hladiny cukru v krvi a udržování pružnosti krevních cév. Pomáhají také snižovat chronické záněty (což je rizikový faktor pro srdeční onemocnění). 

Kromě toho jsou polyfenoly silnými antioxidanty, takže předchází nadměrnému poškození buněk způsobené stárnutím, škodlivým životním prostředním a špatnou životosprávou.

Maximální zdravotní potenciál mají čerstvé microgreens

Pro získání maximálního přínosu pro zdraví by se microgreens měly konzumovat syrové a čerstvé. Tím z nich využijete maximum živin, které se namohou částečně vytratit při vaření. 

Naštěstí jsou microgreens výborný salátový materiál. Takže pokud máte rádi čerstvé saláty, nezapomeňte vždy přidat trochu vlastních doma vypěstovaných microgreens. 

Nemusíte se bát s microgreens vařit, i v teplých pokrmech přináší spoustu potřebných živin.

2.) Skvělá chuť microgreens

Lahodné microgreens v jídle

Microgreens jsou skvělým způsobem jak dodat salátům, sendvičům, polévkám a dalším pokrmům zajímavou příchuť. Mikro rostlinky mají totiž velmi koncentrovanou intenzivní chuť oproti plně vzrostlé zelenině a bylinkám. Některé mají dokonce docela pikantní říz.

Jak chutnají microgreens?

Microgreens mají všechny různé chutě, které v kuchyni potřebujete. Pikantní, sladké, silně aromatické, každý si najde to své.

Jak chutnají microgreens ředkviček - Microgreens ředkviček nechutnají jako ředkvičková nať, ale jako samotné kuličky ředkviček. Lístky mikro ředkviček mají intenzivní pálivou chuť.

Jak chutnají microgreens hrášku - Stejně jako u ředkviček. Lístky mikro hrášku chutnají stejně jako kuličky hrášku. Stonky jsou pevnější (hezky křupou) a mají sladkou chuť letního hrášku.

Jak chutnají microgreens koriandru - Chutnají stejně jako koriandr, ale jsou méně pikantní. Jejich chuť lze přirovnat k chuti listů plně vzrostlého koriandru.

Jak chutnají microgreens Pak Choi - Tato zelenina je populární v asijské kuchyni. Ve své mikro podobě má téměř totožnou chuť jako plně vzrostlá verze. Chuť by se dala přirovnat k chuti mezi zelím a špenátem. 

Jak chutnají microgreens mungo fazolí - Mungo ve své mikro podobě chutná trochu máslově s jemnou příchutí fazolí. Chuť lístků je jemně hořkosladká.

Jak chutnají microgreens kukuřice - Mikro kukuřice je jedna z nejsladších typů microgreens. Lístky jsou slaďoučké s plnou chutí jako žluté kukuřičné kousky.

Jak chutnají microgreens špenátu - Mikro špenát má jemnou špenátovou chuť velmi podobnou baby špenátu.

3.) Microgreens jako skvělá ozdoba pokrmů

Ozdobné microgreens na pečivu

Už víme, že microgreens jsou velmi bohaté na živiny. Mají ovšem ještě skvělou vlastnost pro šéfkuchaře a milovníky krásné prezentace pokrmů. Microgreens se totiž neuvěřitelně hodí téměř na jakékoliv jídlo jako dozdobení. Zkuste sami, dodáte s nimi vaší prezentaci šmrnc. 

Historie microgreens v kulinářství

Už dlouhá léta jsou microgreens používány šéfkuchaři po celém světě. Jejich první použití v menu se začalo objevovat osmdesátých let v americkém městě San Fransicso. Ještě populárnější se stali v devadesátých letech a následně se šířily po restauracích a bistrech celého světa.

Dnes už je snadné si je vypěstovat i doma, klidně v paneláku. Takže kdykoliv mají domácí mikro farmáři chuť ozdobit svůj salát nebo sendvič, jednoduše mohou sáhnout po svých microgreens. Tajný tip mikrozelenina a mikrobylinky jsou skvělé také do omáček, pomazánek, smoothies a dokonce i polévek.

4.) Pěstovat microgreens je jednoduché

Snadno rostoucí microgreens

Pěstovat microgreens zvládne úplně každý. Tyto rostlinky jsou extrémně odolné, skromné na vodu i světlo. Celá péče o mikrobylinky a mikrozeleninu je velmi časově nenáročná. 

Vyzkoušet si mikro farmaření můžete sami s pomocí startovacího setu s instrukcemi od naší značky Farmer Farmstein.

Jak pěstovat microgreens ve zkratce

Dali jsme dohromady manuál, kde máme proces pěstování popsaný do velkých detailů. Každopádně pojďme si vše ve zkratce shrnout.

Nejprve je třeba posypat semínka po povrchu média (ideálně 100% kokosového substrátu bez rašeliny) v truhlíku. Zalít vodou, uzavřít truhlík a 2-3 dny nechat v temnu. Čas od času na rostlinky mrkněte, jak vám krásně rostou a dejte jim trošku vody.

Po prvních pár dnech v temnotě by měla semínka začít klíčit. Jakmile uvidíte první stonky odstraňte víčko, nechtě truhlík na místě s přístupem ke slunečnímu světlu a mírně zalévejte každý den.

Nezapomeňte, že microgreens nepotřebují příliš světla oproti klasickému ovoci a zelenině na zahradě. Vystačí si i pár hodinami denně, takže se náramně hodí i pro pěstování v zimě nebo téměř kdekoliv v bytě.

5.) Microgreens jsou nejrychlejší způsob jak doma vypěstovat čerstvou zeleninu

Ozdobné microgreens

Zázračné jedlé mikro rostlinky se perfektně hodí i pro uspěchaný městský život. Pokud chcete své vlastní jídlo z vašeho kontrolovaného bio zemědělství není lepší způsob než začít doma pěstovat microgreens.

Do dvou týdnu od zasetí na talíři

Microgreens mohou být zasazeny, vyklíčeny a sklizeny v horizontu jednotek týdnů. Ty rychle rostoucí potřebují na celý proces týden, ty pomalejší potřebují do 3 týdnů. Příkladem velmi rychle rostoucích jsou například mikro ředkvičky (6-7 dní od zasetí do sklizně) a příkladem pomalejších jsou mikrobylinky koriandru (14-21 dní od zasetí do sklizně).

Každopádně ať si vyberete jakékoli microgreens můžete si být jistí, že vám vyrostou velmi rychle. Rozhodně rychleji než konvenční plodiny. 

A navíc, protože vlastní rostlinky konzumujete rovnou po sklizni, tak neztrácí žádné živiny či chuť. Bez transportu do obchodů s microgreens jíte z farmičky rovnou na vidličku.

6.) Výborná forma pro vzdělávání dětí o plodinách a zemědělství

Microgreens jako zdravá zábava pro děti

Microgreens mohou být prostředkem jak zaujmout a vzbudit zájem dětí o přírodu a rostliny. Vyzkoušejte si společný projekt s vašimi ratolestmi, který děti udrží v pozornosti, protože rostlinky viditelně rostou každý den. 

Děti zažijí zasazení, opečovávání, sklizeň i přípravu vlastního jídla. Pomůže jim to v pochopení zemědělství jako celku i zbytečnosti plýtvání jídlem. 

Navíc vlastnoručně vypěstovaná mikrozelenina může zvýšit šanci, že děti budou chtít ve svém jídelníčku více čerstvé zeleniny místo ultra zpracovaných potravin.

Po vypěstování děti motivujte k přidání microgreens do jejich jídel. Nechte je si s mikro lístky ozdobit snídani. Uvidíte, že budou milovat zapojení vlastní kreativity v dozdobování jídla.

7.) Mikro farmaření uvolňuje stres

Microgreens k uvolnění stresu

Antioxidanty v microgreens pomáhají neutralizovat škodlivé molekuly v těle při kontinuální stresové zátěži. Mimo fyziologický aspekt uvolňování stresu mají také aspekt mentální. Pěstování vlastních mikro rostlin má téměř terapeutické účinky. Přivede svou mysl do současnosti a přiblížíte se přírodě. 

Domácí zahradničení uvolňuje stres, podporuje kreativní myšlení a produktivitu, uvolňuje mysl i zbystřuje pozornost. 

Vědecká studie publikována Journal of Physiological Anthropology vyzdvihla, že mít rostliny ve svém domově opravdu navozuje pocity uvolnění. Ve stejné studii výzkumníci zjistili, že opečovávání rostlin redukuje fyziologický i psychologický stres.

V souhrnu lze říci, že pěstování microgreens je jednoduchá cesta, jak do svého života přivést terapeutickou a finančně náročnou činnost. Microgreens jsou navíc odolnější než rostliny na zahradě, tak se nemusíte bát změn počasí nebo náročného přesazování.

8.) Vlastní úroda sníží vaši spotřebu plastů

Microgreens v květináči bez plastu

Možná už si kupujete v obchodě vypěstované microgreens nebo baby saláty. Většinou jsou ale balené v plastovém balení. I v recyklovatelném plastu stále vytváříte složitě či vůbec odstranitelný odpad (recyklovatelné plasty jsou většinou možné recyklovat maximálně 7-10x - potom skončí na skládce nebo toxické spalovně).

Vypěstování vlastního salátu je rozhodně cestou k snížení své ekologické stopy. Vyzkoušejte k tomu naše semínka Farmer Farmstein, která jsou balena absolutně bez plastu v biologicky rozložitelném papírovém sáčku. 

9.) Co si vypěstujete pravděpodobně nevyhodíte

Microgreens v rukách

Nejsme si vždy vědomi, jak moc práce je vypěstovat zeleninu, kterou si kupujeme  v supermarketu. Bez povědomí o náročnosti celého procesu pěstování nemáme velké výčitky zeleninu vyhodit do koše. Když si ale vypěstujeme vlastní jídlo, tím spíše jej spotřebujeme, protože budeme znát proces a zbytečnost plýtvání.

Plýtvání jídlem je velký problém v moderní společnosti. Podle studie Karlovy Univerzity v průměru česká domácnost vyhodí 1,1 kg jídla na obyvatele týdně. Celkové plýtvání jídla se odhaduje na 135,7 kg na domácnost a 57,1 kg na obyvatele. 

Začněte pěstovat vlastní jídlo, lépe se urdžíte odpovědnými  a rozhodně začnete i méně jídlem plýtvat. 

10.) Méně CO2 při přepravě

Semínka microgreens s malou stopou CO2

Většina salátů v obchodě cestují na dlouhou vzdálenost přes několik překladišť. Tento dodavatelský řetězec v průběhu vytváří ekologickou stopu v podobě využití přírodních zdrojů, vytváření emisí oxidu uhličitého a znečištění životního prostředí. 

Přeprava pouze základní suroviny semínek a následné domácí pěstování výrazně zkrátí a zefektivní celý řetězec.