Jsou microgreens ekologické? Ano!

Microgreens v zemi

Pěstování microgreens generuje méně emisí CO2, ale také spotřebovává méně vody, jednorázových plastů i energie a celý proces se zcela obejde bez pesticidů či umělých hnojiv. Suverénně lze říci, že microgreen jsou ekologicky udržitelné.

Microgreens si zaslouží širokou podporu

Měli bychom domácí pěstování microgreen i profesionální vertikální farmy podporovat. 

Tento nový způsob farmaření je jednou z mnoha odpovědí na ekologickou krizi. I když je ekologie možná nejvýraznější důvod důležitosti těchto mikro rostlinek, existuje mnoho dalších důvodů proč pěstovat microgreens

Organická semínka microgreens ředkviček v balení bez plastu

Organická semínka microgreens ředkviček v balení bez plastu

Zjistit více
Organic Microgreen Seeds 2

Kompostovatelná pěstitelská výbava pro microgreens (velikost M)

Zjistit více

Každopádně v tomto článku se pojďme zaměřit na to, jak pěstování microgreens snižuje ekologický dopad.

Pesticidy? Ne! Konečně farmaření bez pesticidů

Farmář s pesticidy

Pesticidy se používají k hubení různých škůdců a přenašečů chorob, jako jsou komáři, klíšťata, krysy a myši. Obecně nejsou zdraví prospěšné a čím méně je lidstvo používá, tím lépe pro obecné zdraví.

Microgreens mají extrémně krátký cyklus pěstování a ve většině případů jsou pěstovány k kontrolovaném uzavřeném prostředí. Díky toho se my pěstitelé, ale i profesionální farmáři nemusíme bát škudců a můžeme pěstovat ekologicky bez obav z narušené úrody.

Je třeba říci, že pěstování microgreens je neuvěřitelně úžasné. Bez potřeby pesticidů se tyto malé rostlinky mohou stát zdrojem čistých a zdravých potravin s vysokým obsahem vitamínů a minerálů. 

To je skvělá zpráva pro naše zdraví, protože minimalizujeme riziko vystavení nebezpečným chemikáliím.

Lidé mohou mít kvalitu jídla pod kontrolou

vertikalni-farma

Mnoho bylinek a zeleniny v obchodech je často ošetřováno pesticidy a herbicidy, což může mít negativní dopad na lidské zdraví. 

Výhodou domácího pěstování microgreens je, že lidé mohou kontrolovat kvalitu svých potravin. Domácké pěstováním lze provádět organickým způsobem, bez použití škodlivých chemikálií.

Méně vody? Ano! Farmaření s menší spotřebou vody

Rostoucí microgreens

V našich českých končinách neštěstí nepociťujeme problém nedostatku vody tak zásadně jako v regionech silně zasažených a ohrožených klimatickou krizí. To ovšem neznamená, že sucho není potenciálním nebezpečím pro naše farmáře.

Odpovědí pro boj se suchem, respektive snižující se úrovní zadržování vody v půdě může být kontrolované farmaření mikrobylinek a mikrozeleniny.

Pěstování microgreens spotřebovává méně vody než pěstování nutričně ekvivalentního množství zralé zeleniny. Údaje ze studie provedené výzkumníky z oddělení biologických studií university Idaho State University ukázaly, že například i po domácku vypěstovaná mikro brokolice vyžaduje 158-236 krát méně vody než vypěstování nutričně ekvivalentního množství zralé zeleniny na polích v kalifornském Central Valley.

Navíc microgreens brokolice rostou o 93-95% kratší dobu a bez nutnosti použití hnojiv, pesticidů nebo energeticky náročné dopravy z farmy na stůl.

Jednorázové plasty? Ne! Domácí pěstování redukuje spotřebu i potřebu jednorázových plastů

Zeleniny v plastu

Domácí pěstování microgreens se stává stále populárnější volbou pro ty, kteří chtějí mít čerstvou a zdravou potravu přímo z vlastní zahrady nebo dokonce z pohodlí svého bytu.

Jednou z hlavních výhod tohoto způsobu pěstování je snížení spotřeby a potřeby použití jednorázových plastů. V dnešní době, kdy se stále více lidí snaží snížit svůj ekologický dopad, je toto velmi důležité téma.

Jedním z hlavních problémů s použitím jednorázových plastů je balení potravin v obchodech. Lidé často kupují zeleninu a bylinky v plastových krabičkách a obalech, které jsou následně odhozeny a tvoří obrovské množství odpadu. 

S domácím pěstováním microgreens je však tento problém snadno vyřešen. Lidé si mohou sami pěstovat své bylinky a zeleninu, což znamená, že nemusí kupovat žádný obalový materiál v obchodech. To nejenže snižuje množství plastových obalů, které jsou každý den vypouštěny do přírody, ale také pomáhá udržovat čerstvost a kvalitu potravin.

CO2? Méně! Vlastní microgreens mají menší ekologickou stopu

Microgreens v truhlíku

Dnes se většina zeleniny a bylinek dováží z různých koutů světa a musí projít dlouhou cestou, než se dostanou na náš talíř. Tyto potraviny jsou baleny a přepravovány po celém světě, což výrazně zvyšuje emise CO2. 

S domácím pěstováním microgreens však tuto problematiku lze snadno vyřešit. Lidé si mohou své bylinky a zeleninu vypěstovat sami přímo doma, což eliminuje potřebu přepravy a výrazně snižuje uhlíkovou stopu.

Mnoho zeleniny a bylinek v obchodech je baleno v přebytečném množství, což může vést ke zbytečnému plýtvání potravinami. Domácí mikrofarmaření tak umožňuje lidem pěstovat pouze to, co potřebují, což výrazně snižuje množství odpadu.

Celkově lze tedy říci, že domácí pěstování microgreens je nejen zdravou a chutnou volbou pro stravování, ale také přispívá k ochraně životního prostředí snížením emisí CO2 díky eliminaci potřeby přepravy.

Úspora energie? Ano! Zemědělství s menší energetickou náročností není utopie

Světla ve farmě na microgreens

Pěstování microgreens má také výhodu menší spotřeby elektřiny. 

V porovnání s tradičním zemědělstvím, které využívá rozsáhlé pole, velké stroje a mnoho dalších zdrojů energie, je pěstování microgreens energeticky efektivnější. Malá plocha, na které jsou microgreens pěstovány nepotřebuje velké množství energie pro zavlažování nebo osvětlení. 

Většina domácích pěstitelů používá LED světla, která jsou mnohem efektivnější než tradiční zdroje světla. Tím se minimalizuje spotřeba energie a snižuje se ekologická stopa. 

Při domácím pěstování microgreens tedy můžeme mít čistou a zdravou potravinu, která má menší dopad na naše životní prostředí a je šetrná k našim zdrojům energie.

Microgreens jsou velmi ekologický a udržitelný způsob farmaření

Microgreens LED světla

Lze říci, že doma vypěstované microgreens mohou být zábavný, ale také praktický způsob, jak přidat chutné, pikantní, čerstvé a výživné potraviny do jídel, i když bydlíte v bytě. Snadno, ekologicky a rychle.

Z hlediska nákladů a udržitelnosti může být pěstování microgreens praktickým způsobem, jak používat méně plastů, plýtvat méně potravinami, snížit množství CO2 z přepravy zeleniny a spotřebovat méně vody, méně energie a žádná hnojiva nebo pesticidy.

Celkově je domácí pěstování microgreens nejen zdravou a chutnou volbou pro stravování, ale také přispívá k ochraně životního prostředí snížením spotřeby a potřeby použití jednorázových plastů.

Microgreens mají benefity i nad rámec ekologie

Dítě sklízí microgreens

Kromě ekologických benefitů lze microgreens použít k dodání slavnostního vzhledu vašim pokrmům. Každý by měl mít možnost servírovat jako šéfkuchař.

Benefitem je také využití k tomu, aby se děti naučily, jak pěstovat rostliny, nebo jednoduše použít microgreens jako chytrý způsob, jak do jídelníčku ratolestí zahrnout více zeleniny a čerstvých živin.

Každý by měl mít alespoň malou domácí farmičku

Domací farma microgreens v obýváku

Mikrofarmaření je revolucí v agrikultuře a posun blíže k udržitelnému zemědělství. 

Domácím pěstováním navíc silně přispíváme evropské vizi zvýšení spotřeby potravin z farmy rovnou na talíř (farm to fork strategie EU). 

Zkuste si sami vyzkoušet domácí pěstování microgreens třeba právě z našich organických semínek microgreens Farmer Farmstein.