Mikrobylinky pro začátečníky: Co musíte vědět o těchto rostlinách plných živin

mikrobylinky-uvodni-obrazek

V posledních letech se mikrobylinky staly obzvláště populárními, především díky zvyšující se poptávce po superpotravinách a zdravých výživných potravinách. K popularitě napomáhá také fakt, že je snadné je pěstovat i v městských bytech ze semínek určených pro pěstování mikrobylinek.

Pro ty, kteří ještě nejsou profesionálními urban farmáři máme tento přehled všeho, co je třeba vědět o mikrobylinkách.

Co jsou mikrobylinky?

mikrobylinky

Mikrobylinky jsou mladé a velmi aromatické rostliny, které jsou pěstovány výhradně pro konzumaci. Obvykle se sklízejí velmi mladé při velikosti do pár centimetrů. 

Organická semínka microgreens ředkviček v balení bez plastu

Organická semínka microgreens ředkviček v balení bez plastu

Zjistit více
Organic Microgreen Seeds 2

Kompostovatelná pěstitelská výbava pro microgreens (velikost M)

Zjistit více

Lidé obvykle ve formě mikrobylinek pěstují populární druhy bylinek (petrželka, koriandr, bazalka, pažitka apod.). Častěji a častěji lidé sahají i po nezvyklejších mikrobylinkách, jako třeba meduňka či hořčice.

Rozdíl mezi bylinkami a mikrobylinkami

Bylinky i mikrobylinky jsou druhy rostlin, které se často používají jako aromatické doplňky do jídel či čajů. Nicméně existují mezi nimi tyto zásadní rozdíly:

  • Mikrobylinky: Mladé rostliny s malými lístky s velmi intenzivní chutí a koncentrovanějším množstvím živin.
  • Bylinky: Plně vzrostlé rostliny s velkými lístky s normální intenzitou chuti a živinami.

Mikrobylinky jsou velmi bohaté na živiny

zdravy-smoothie

Mikrobylinky se sklízejí již po pár dnech (většinou 7-21 dní) od sazby v rané fázi růstu, kdy jsou živiny bylinek v nejkoncentrovanější formě. Z pravidla tedy najdete více živin na gram rostlin v mikro formě oproti plně vzrostlé rostlině.

Dle mnoha studií (např.: studie minerálních profilů microgreens nebo studie o obsahu polyfenolů v microgreens) se prokázalo, že microgreens (tedy mikrobylinky a mikrozelenina) mají větší obsah pro zdraví potřebných polyfenolů a bohatší profil minerálů a vitamínů.

Mikrobylinky jsou extrémně čistá forma rostlin

Mimo vysoký obsah živin mají mikrobylinky také výhodu nízkého, respektive žádného obsahu škodlivých látek spojených s pěstováním rostlin.

Mikrobylinky lze pěstovat v kontrolovaných podmínkách, takže není třeba používat pesticidy, protože riziko napadení škůdci je velmi nízké. A nejen to! 

U mikro pěstování ani není třeba používat umělá hnojiva, protože se mikrobylinky nepěstují v konstantně přehospodařené půdě.

Jaké nutriční hodnoty mají mikrobylinky?

Mikrobylinky jsou ve většině případů stejné druhy rostlin jako bylinky, které znáte z obchodů. Můžete tedy předpokládat totožný profil vitamínů, minerálů a dalších stopových prvků. Jediným rozdílem je jejich zásadně vyšší koncentrace v mikrobylinkách.

Jak pěstovat mikrobylinky

pestovani-microgreens

Pěstování mikrobylinek je poměrně snadné a zvládne to každý. Lze je pěstovat v malém množství klidně z pohodlí obýváku v paneláku, ale také průmyslově ve vertikálních či hydroponických farmách.

Příprava semínek pro zasazení

Hodně záleží na tom, jaká semínka pro pěstování mikrobylinek zakoupíte. My ve Farmer Farmstein prodáváme vysoce kvalitní a laboratorně testovaná semínka, která v podstatě můžete ihned po vysypání z obalu zasadit a stejně si užijete vysokou klíčivost.

Každopádně občas je lepší, a to obzvláště u fazolových či luštěninových semínek, nechat semínka na pár hodin nebo přes noc ve vodě. Nenechávejte ovšem semínka ve vodě příliš dlouho. Nejkvalitnější úrodu si užijete při zasetí ihned po hydrataci semínek.

Zvolte vhodné médium

Pro efektivní urban farmaření budou vaše semínka potřebovat médium. Médium je prostředek pro zakořenění rostlin, který napomáhá mikrobylinkám plnohodnotně vyrůst do chutných a výživných rostlinek.

Nejoblíbenější média mezi mikro farmáři jsou substráty (lidsky řečeno hlína) a hydroponické nádoby. Hydroponie je spíše pro komerční farmáře, pro nás domácí farmáře je vhodnější použít substrát.

Při volně substrátu zohledněte zejména: 

  • nutriční hodnotu substrátu,
  • schopnost udržet vlhkost,
  • ekologičnost.

Pro pěstování zdravých a výživných microgreens je důležité, aby substrát obsahoval potřebné živiny, které rostliny potřebují pro růst. Vhodný substrát by měl být bohatý na organické látky, minerály a stopové prvky, které jsou pro růst rostlin nezbytné.

Pomoci zlepšit zdraví rostlin, podpořit jejich růst a zvýšit výnos sklizně můžete pomocí substrátu s obsahem organických látek (jako například trichoderma). Trichoderma je druh houby, která zlepšuje imunitní systém rostlin, protože produkuje enzymy a metabolity chránící před různými chorobami a škůdci. Tyto užitečné organismy také podporují růst kořenů, absorpci živin a zlepšuje strukturu půdy.

Substrát pro pěstování microgreens by měl být také schopen udržet vlhkost, aby semena mohla dobře klíčit a rostlinky mohly zdravě růst. Příliš suchý substrát může zabránit klíčení semen a vysychání rostlin, zatímco příliš mokrý substrát může způsobit hnilobu a ztrátu rostlin. Velmi vhodný dobře zadržující substrát pro pěstování mikrobylinek je 100% kokosový substrát

Snažte se vyvarovat substrátu s obsahem rašeliny, protože je těžba rašeliny škodlivá pro životní prostředí a přírodu. Většina rašeliny se získává z rašelinišť, což jsou přírodní mokřady, kde rašelina vzniká z rozkládajících se rostlinných zbytků. Tento proces je velmi pomalý a rašeliniště se obnovují velmi pomalu. 

Při zasetí by se neměla semínka zahrabávat do substrátu

Zasypávat semínka do substrátu není dobrý nápad, protože by vaše mikrobylinky rostly velmi pomalu a klíčící semínka v zemi by mohla zvýšit pravděpodobnost výskytu nemocí a škodlivých hub.

Správný způsob zasetí semínek mikrobylinek je rozesít semínka rovnoměrně po celém povrchu substrátu. Nebojte se semínka rozsévat také po okrajích truhlíku. V neposlední řadě dbejte na to, aby semínka nebyla zaseta přes sebe, protože to ztíží klíčení semínek.

Po zasetí položte na truhlík víčko. Nasimulujete tak prostředí v zemi a rostlinky začnou proces klíčení rychleji. 

Po zasetí temno, s prvními stonky světlo

Jakmile uvidíte první stonky, odložte víčko, a dopřejte mikrobylinkám světlo. 

Všechny druhy microgreens jsou velmi odolné rostliny a vystačí si s malým množstvím světla. Každopádně, čím více světla dostanou, tím lépe. Ale pozor, přímé parné sluneční světlo v létě do dlouhou dobu jim neprospívá.

Mikrobylinky potřebují světlo pro fotosyntézu, což je klíčový proces pro výrobu živin a růst rostlin. Pokud mikrobylinky nedostávají dostatek světla, mohou být slabé, mít pomalý růst nebo trpět různými problémy.

Většina mikrobylinek se dá sklízet do dvou týdnů

Obecně se dá říct, že většina oblíbených mikrobylinek roste trochu pomaleji než oblíbené druhy mikrozeleniny. To ovšem neznamená, že by byl proces zdlouhavý. 

U většiny mikrobylinek uvidíte vyklíčit první stonky už do 2-4 dní. První lístky se objeví do týdne. Do velikosti vhodné ke sklizni (5-9 cm) dorostou do dvou týdnů. 

Mikrobylinky se sklízejí tím, že se řežou nebo trhají těsně nad substrátem, když dosáhnou požadované výšky a jsou dostatečně vyvinuté. Ideální je použít malé nůžky nebo ostrý nůž.

Jak vařit s mikrobylinkami

jidlo-s-microgreens

Vaření s microgreens je populární díky stoupajícího zájmu o zdravou gastronomii a kulinářskou tvorbu. Přidávají pokrmům chuťovou přidanou hodnotu a zároveň atraktivitu při servírování.

Mikrobylinky jsou snadno dostupné díky domácího pěstování a skvěle se hodí jako ozdoba nebo dochucovadlo salátů, polévek, omáček, smoothies nebo jako základ do bylinných čajů. Jsou oblíbené u spousty moderních šéfkuchařů díky své velmi aromatické chuti a vysoké koncentraci živin. 

Příprava mikrobylinek

Při používání mikrobylinek v kuchyni je důležité dodržovat základní pravidla hygieny a bezpečnosti potravin. Před použitím kupovaných mikrobylinek je třeba mikrobylinky důkladně opláchnout v čisté vodě a odstranit případné nečistoty nebo poškozené části. Vlastnoručně vypěstované můžete rovnou jíst, protože máte přehled o celém procesů pěstování a sklizně.

Před konzumací mikrobylinek je obvykle nutné odstranit semínka, protože jsou tvrdá a mohou mít hořkou chuť. Vždy je lepší semena odstranit před konzumací, aby se minimalizovalo riziko možné kontaminace jídla.

Nezapomeňte odstranit případné nečistoty nebo poškozené části. Dávejte také pozor při skladování v chladničce. Mikrobylinky mohou velmi rychle ztratit kvalitu, pokud se budou dotýkat stěn chladničky. Pokud budou mít kolem sebe dostatečný prostor vydrží v lednici klidně týden. Zkuste sklizené rostlinky v chladu nechat ve sklenici s trochou vody a jejich trvanlivost se prodlouží o zhruba další týden.

Mikrobylinky do jídel většinou jako poslední

Pakliže jsou mikrobylinky přidávány do vařených jídel, je důležité je přidat až v poslední fázi vaření, aby si uchovaly aroma a vitaminy.

Pokud jsou přidávány do studených jídel, jako jsou například saláty, mohou být přidány kdykoliv před podáváním.

Záleží pouze na vaší kreativitě, jak využijete mikrobylinky při vaření. Můžete je použít jako posyp, dochucovadlo nebo dokonce vytvořit celé jídlo kolem mikrobylinek. Jedlé jsou lístky i stonky.

Jak mikrobylinky chutnají?

Chuť mikrobylinek se může lišit podle druhu, ale obecně mají intenzivní a aromatickou chuť, která je velmi příjemná a osvěžující. 

Chuť mikrobylinek se může lišit podle druhu, ale obecně mají jemnou vůni i chuť a jsou aromatičtější než plně vyrostlé bylinky. Některé druhy mikrobylinek mají kořeněnou chuť, Jiné druhy mají chuť podobnou ořechům. Některé mikrobylinky, jako jsou například bazalka nebo koriandr, mají silnější chuť, zatímco jiné, jako je petržel, mají chuť jemnější. 

  • Jak chutnají mikrobylinky hořčice černé: Hořčice černá je populární druh mikrobylinky s ostrou, pikantní a kořeněnou chutí, která je charakteristická pro hořčici. Její chuť se může lišit podle způsobu pěstování a času sklizně, ale obecně má intenzivní a silnou chuť, která může být kořeněná, ostrá a hořká. Hořčice černá se používá k dochucení mnoha jídel, jako jsou například sendviče, saláty, omáčky a polévky, nebo se používá jako doplněk k chlebu nebo sýrům.
  • Jak chutnají mikrobylinky kopru: Mikrobylinky kopru vonného mají jemnou a lahodnou chuť podobnou zralému kopru, ale jsou intenzivnější a aromatické. Jejich chuť může být popisována jako lehce anýzová, kořenitá se sladkým nádechem. Kopr vonný se často používá jako dochucovadlo do salátů, polévek, omáček, rybích jídel, ale také do různých druhů chleba, másel a tvarohových pomazánek. Mikrobylinky kopru vonného také mohou být použity jako dekorace na pokrmy pro jejich jemnou a svěží vůni a chuť.
  • Jak chutnají mikrobylinky koriandru: Mikrobylinky koriandru mají silnou a kořeněnou chuť, která je typická pro koriandr. Chuť koriandru může být popisována jako jemně citrusová, kořeněná a trochu ostrá. Mikrobylinky koriandru jsou výborným doplňkem pro mnoho asijských, mexických a indických jídel, jako jsou například curry, guacamole, salsy, ale také pro saláty a pokrmy s kuřecím nebo jehněčím masem. Kvůli své silné chuti je však třeba používat koriandrové mikrobylinky opatrně a postupně je přidávat do jídla, aby neovládly celou chuťovou paletu.
  • Jak chutnají mikrobylinky petrželky: Mikrobylinky petrželky mají osvěžující a jemnou chuť, která je podobná chuti dospělé petržele, ale je výraznější a intenzivnější. Jejich chuť je bylinná a mírně kořenitá. Mikrobylinky petrželky se často používají k dochucení salátů, polévek, omáček, tvarohových pomazánek a masových jídel. Jsou také vhodné jako dekorace na pokrmy, protože mají krásnou zelenou barvu a jemnou vůni.
  • Jak chutnají mikrobylinky rukoly: Mikrobylinky rukoly mají výraznou a pikantní chuť, která je charakteristická pro rukolu. Chuť mikrobylinek rukoly je intenzivnější než chuť dospělé rostliny a může být popisována jako kořeněná, mírně hořká a oříšková s lehkým nádechem pepře. Mikrobylinky rukoly jsou výborným doplňkem do salátů, sendvičů, pizzy a různých druhů těstovinových jídel. Díky své intenzivní chuti jsou však třeba používat s opatrností.
  • Jak chutnají mikrobylinky bazalky: Mikrobylinky bazalky mají intenzivní a výraznou chuť, která je charakteristická pro bazalku. Chuť mikrobylinek bazalky je silnější než chuť dospělé rostliny a může být popisována jako sladká, bylinná a mírně kořenitá s lehkým nádechem máty. Mikrobylinky bazalky jsou vynikající pro italská jídla, jako jsou například těstoviny, pizza nebo caprese salát. Také se hodí k dochucení omáček, polévek, tvarohových pomazánek a masových jídel. Jsou také velmi vhodné jako ozdoba na pokrmy díky své jasně zelené barvě a dekorativnímu vzhledu. Navíc krásně voní.
  • Jak chutnají mikrobylinky pažitky: Mikrobylinky pažitky mají delikátní chuť, která je charakteristická pro pažitku. Chuť mikrobylinek pažitky je aromatická a bylinná s citelným podtónem cibule a česneku. Mikrobylinky pažitky jsou vynikající jako ozdoba a dochucení salátů, sendvičů, vajec, tvarohových pomazánek a různých druhů pokrmů s rybami. Díky své chuti dokáží podpořit a zvýraznit chuť jiných ingrediencí.
  • Jak chutnají mikrobylinky meduňky: Mikrobylinky meduňky lékařské mají silnou a výraznou chuť, která je charakteristická pro meduňku. Chuť mikrobylinek meduňky lékařské je silnější než chuť dospělé rostliny a může být popisována jako mentolová, osvěžující a mírně kořenitá. Mikrobylinky meduňky lékařské jsou vynikající jako ozdoba a dochucení různých druhů nápojů, jako jsou například mojita, limonády, čaje nebo ledové čaje. Také se hodí k dochucení salátů, ovocných dezertů, tvarohových pomazánek. Díky své silné chuti stačí malé množství mikrobylinek meduňky lékařské k tomu, aby dodaly jídlu nebo nápoji osvěžující a kořenitý nádech.

V souhrnu lze říct, že lidé mají rádi chuť mikrobylinek, protože jsou čerstvé, intenzivní a výrazné, přestože jsou malé. Navíc dodávají jídlu nebo nápoji nejen chuťové vlastnosti, ale i vysokou nutriční hodnotu, která přispívá k dobrému zdraví a pohodlí. Proto jsou mikrobylinky oblíbené nejen u gurmánů, ale také u lidí, kteří dbají na zdravou a vyváženou stravu.

Jak vybrat semínka pro mikrobylinky 

seminka-microgreens

Pěstování mikrobylinek je skvělým způsobem, jak si doma vypěstovat čerstvé jedlé zelené lístky, které jsou plné živin a chuti. Zde je několik tipů, jak vybrat nejlepší semínka pro pěstování mikrobylinek:

  • Vyberte semínka určená k pěstování mikrobylinek
  • Dbejte na kvalitu semínek
  • Vyvarujte se semínkům s původem mimo EU

Zvolte semínka určená k mikro farmaření

Semena určená speciálně pro pěstování mikrobylinek jsou vhodnější pro tuto specifickou metodu pěstování a mohou vám poskytnout lepší výsledky a chuťové vlastnosti.

Mezi hlavní důvody, proč je lepší používat semena určená speciálně pro pěstování mikrobylinek při pěstování mikrobylinek patří:

  • Rychlejší klíčení: Semena určená speciálně pro pěstování mikrobylinek jsou často vybrána z odrůd, které mají rychlejší klíčení. To znamená, že vaše mikrobylinky budou rychleji připravené ke sklizni.
  • Vysoká kvalita semen: Semena určená speciálně pro pěstování mikrobylinek jsou často vybírána pro svou kvalitu a životaschopnost. To znamená, že budou mít větší pravděpodobnost, že vyrostou v zdravé a robustní rostliny.
  • Správná velikost semínek: Semena určená pro mikrobylinky jsou speciálně vybírána pro svou velikost, což znamená, že jsou vhodnější pro pěstování v malých kontejnerech, což je obvyklé pro mikrobylinky.
  • Vhodné pro hydroponické pěstování: Mnoho semen určených pro pěstování mikrobylinek jsou vhodná pro hydroponické pěstování, což je způsob pěstování rostlin bez použití půdy. To znamená, že můžete pěstovat mikrobylinky i bez přístupu k zahradě nebo oknu.
  • Lepší chuť a vzhled: Semena určená pro pěstování mikrobylinek jsou často odrůdy, které mají lepší chuťové vlastnosti a jsou vhodné pro konzumaci v mikro formátu. Také mohou mít atraktivní vzhled, což je důležité pro prezentaci vašich jídel.

Vybírejte kvalitního producenta semínek pro mikrobylinky

Vyberte si semena, která mají co nejvyšší kvalitu. Pokud si koupíte semena s nízkou kvalitou, mohou mít problémy s klíčením, což povede ke špatnému růstu a výsledkům. 

Nejdůležitější je vybrat organická semínka, která jsou bez pesticidů a umělých hnojiv. Značnou výhodou je také absence GMO.

Zkusit můžete naše prémiová semínka mikrobylinek Farmer Farmstein. Semínka vybíráme tak, aby měla vysokou celoroční klíčivost.

Každá produkce Farmer Farmstein je laboratorně testována, abychom měli jistotu, že semínka neobsahují žádné bakterie. Obzvláště škodlivé bakterie E.coli, Salmonella a Listeria Monocytogenes.

Mimo to také dbáme na šetrnost k přírodě a semínka posíláme v balení úplně bez plastu, které je nejen recyklovatelné, ale také rozložitelné v přírodě.

Dbejte na původ semínek

Nákup semen pro pěstování mikrobylinek z Evropy může být výhodnější, protože může poskytnout větší jistotu týkající se kvality a zdraví semen a lépe se přizpůsobit místním podmínkám.

Existuje několik významných důvodů, proč je lepší kupovat semena pro pěstování mikrobylinek s původem v EU:

  • Menší pravděpodobnost kontaminace: Pokud semena zakoupíte z Evropy, můžete mít větší jistotu, že nebyla vystavena nebezpečným pesticidům nebo genetické modifikaci. Zemědělské praktiky v Evropě jsou obecně přísnější než v jiných částech světa, a proto je menší pravděpodobnost kontaminace semene.
  • Větší rozmanitost odrůd: Evropa má bohatou historii pěstování zeleniny a bylinek, což znamená, že existuje široká škála odrůd semínek určených pro pěstování mikrobylinek s různými chuťovými a vizuálními vlastnostmi.
  • Lepší přizpůsobení podmínkám: Semena, která jsou vyšlechtěna a pěstována v Evropě, jsou pravděpodobně lépe přizpůsobena evropskému klimatu a zemědělským podmínkám, což může vést k lepším výsledkům při pěstování mikrobylinek.
  • Nižší dopravní náklady: Pokud žijete v Evropě a kupujete semena z Evropy, můžete očekávat nižší dopravní náklady, protože semena nebudou muset být dovážena z jiného kontinentu.

Shrnutí manuálu pro mikrobylinkové začátečníky

Tak teď už víte, že mikrobylinky jsou mladé aromatické rostliny, které se pěstují výhradně pro konzumaci, mají malé lístky a velmi intenzivní chuť a koncentrované množství živin, na rozdíl od plně vzrostlých bylinek s normální intenzitou chuti a živinami.

Zapamatujte si:

  • Mikrobylinky mají výrazně vyšší koncentraci živin a žádné nebo velmi nízké množství škodlivých látek, což je dáno jejich rychlým růstem a pěstováním v kontrolovaných podmínkách.
  • Mikrobylinky mají stejný nutriční profil jako plně vzrostlé bylinky, ale díky své koncentrované formě obsahují větší množství živin na gram rostliny.
  • Při pěstování mikrobylinek je důležité vybrat kvalitní semena, připravit je na zasazení a zvolit vhodné médium, které není rašelinové.
  • Pro zasetí semínek do substrátu není nutné je zahrabávat do hloubky.
  • Mikrobylinky jsou populární v kuchyni díky své aromatické chuti a vysoké koncentraci živin. Je důležité dodržovat základní pravidla hygieny při používání mikrobylinek v kuchyni a před konzumací je nutné odstranit semínka a případné nečistoty.
  • Mikrobylinky se hodí jako ozdoba nebo dochucovadlo salátů, polévek, omáček, smoothies nebo jako základ do bylinných čajů. Pokud jsou přidávány do vařených jídel, je důležité je přidat až v poslední fázi vaření, aby si uchovaly aroma a vitaminy.
  • Pěstování mikrobylinek vyžaduje výběr kvalitních semen určených pro tento účel a doporučuje se vyhnout se semenům s původem mimo EU.
  • Vyzkoušet pěstování mikrobylinek můžete s prémiovými organickými semínky české značky Farmer Farmstein, která jsou z EU bez GMO, bez škodlivé chemie, laboratorně testována bez výskytu bakterií a v balení bez plastu.