Jak úspěšně pěstovat microgreens kapusty krok za krokem

kapusta-microgreens-c

Jak úspěšně pěstovat microgreens kapusty krok za krokem Microgreens kapusty se rychle stávají populární, přičemž se posouvají z podceňovaných neznámých microgreens na výsluní díky svým výjimečným nutričním hodnotám a intenzivní chuti.

  • Popularita: Rostoucí popularita
  • Složitost pěstování: Jednoduché
  • Rychlost růstu: Do 2 týdnů
  • Chuť: Výrazně zemitá, lehce hořká s jemným pepřovým nádechem
Kapusta černá toskánská semínka

Organická semínka microgreens toskánské kapusty v balení bez plastu

Zjistit více
pěstitelská výbava pro microgreens

Kompostovatelná pěstitelská výbava pro microgreens (velikost M)

Zjistit více

Skvělý zdroj sulforafanu a flavonoidů

Kapustové microgreens jsou nejen chutné, ale také skvělé pro vaše zdraví díky vysokému obsahu sulforafanu a flavonoidů. Tato dynamická kombinace látek nejen posiluje imunitní systém, ale také chrání buňky před poškozením a záněty, čímž přispívá k celkovému zdraví a pohodě.

Sulforafan, mocný antioxidant, hraje klíčovou roli v detoxikaci těla tím, že podporuje játra v odstraňování škodlivých toxinů.

Flavonoidy, se svými silnými protizánětlivými vlastnostmi, pomáhají snižovat riziko vzniku chronických nemocí, jako jsou srdeční choroby a rakovina.

Microgreens kapusty vypěstujete během 8 dní

Pojďme se na pěstování kapusty (toskánské) v podobě mikrozeleniny podívat krok za krokem. Celý proces pěstování od zasetí do sklizně zabere cca 8 dní.

Budete potřebovat:

TIP: Manuály a rady pro pěstování ve video formě a spoustu dalšího zajímavého obsahu o microgreens včetně receptů najdete na našich sociálních sítích. Mrkněte na @farmerfarmstein, pokud se chcete připojit ke komunitě mikrofarmářů.

Postup pěstování microgreens kapusta krok za krokem

  1. Příprava semen: Pomoci semínkům k rychlejšímu klíčení můžete ponecháním je ve vodě přes noc. To ale neplatí pro měnší semínka kapusty. Tyto microgreens rovnou zasejte.
  2. Příprava truhlíku: Naplňte truhlík substrátem (nebo připravte hydroponickou podložku). Microgreens nepotřebují pro kořeny velkou hloubku (2-5 cm stačí).
  3. Výsev kapusty: Rozsejte semena hustě, ale vyhněte se semenům přes sebe, protože rostlinky potřebují prostor pro klíčení. Semínka do substrátu nezahrávejte. Mírně zastřikněte nebo zalijte vodou, ale vyvarujte se přelití.
  4. Klíčení kapusty: Zakryjte semínka víčkem a nechte je 3-4 dny klíčit ve tmě. Očekávejte, že během této doby se začnou objevovat kapustové výhonky.
  5. Růst rostlinek: Jakmile se objeví všechny výhonky, přemístěte truhlík na dobře osvětlené místo na slunném místě (ale na přímém slunci) nebo pod pěstební lampy. Pravidelně zalévejte pomocí rozprašovače nebo nálevky pod truhlíkem, aby půda zůstala mírně vlhká, ale nezalitá. Kapustu nechte růst cca 8 dní. Občas mohou být potřeba i 2 týdny.
  6. Sklizeň kapustiček: Sklizeň mikro kapustiček je vhodná při velikosti 5-7 cm. Použijte nůžtičky (nebo ostrý nůž) a odstřihněte zelené části těstě nad úrovni půdy.

Po sklizni si vychutnejte hotovou kapustu v podobě mikrozeleniny. Vychutnat si můžete celou rostlinku, ideálně čerstvou pro zachování maximálního množství živin. Jedlé jsou stonky i lístky. V chladničce neskladujte déle než 2 týdny.

Časté chyby při pěstování microgreens kapusty

Ač je pěstování kapustových microgreeens opravdu snadné, začátečníci mohou znejistit. Pokud se některá sklizeň nepodaří, neklesejte na mysli a zasejte znovu, za dva týdny to vyjde lépe.

  • Příliš husté výsevy: Pokud jsou semena vysévaná příliš hustě, rostliny nemají dostatek prostoru pro růst a mohou se navzájem dusit, což vede k nedostatečnému vývoji a vyššímu riziku plísní. Při výsevu kapusty microgreens udržujte semena rovnoměrně rozložená a dbejte na to, aby mezi nimi byl dostatek prostoru.
  • Přelévání: Kapustové microgreens jsou citlivé na přemokření, které může vést k hnilobě kořenů a růstu plísní. Používejte dobře propustný substrát a zalévejte jen tehdy, když je povrch substrátu suchý na dotek. Doporučuje se používat rozprašovač, aby se voda rovnoměrně rozložila.
  • Nedostatečné větrání: Nedostatečné proudění vzduchu může způsobit růst plísní a bakteriálních infekcí. Zajistěte dobré větrání kolem rostlin. Můžete použít ventilátor, který bude jemně cirkulovat vzduch v místnosti, kde microgreens pěstujete.
  • Nedostatečné osvětlení: Microgreens kapusty potřebují dostatek světla, aby se správně vyvíjely. Nedostatečné osvětlení může vést k slabým, bledým a vytáhlým rostlinkám. Umístěte mikrogreens na slunné místo nebo použijte růstová světla s plným spektrem. Ideální je zajistit rostlinám 12-16 hodin světla denně.

Nápady, jak využít microgreens toskánské kapusty v kuchyni

Microgreens toskánské kapusty jsou univerzální ingrediencí, která může pozvednout vaše pokrmy na novou úroveň. Experimentujte s nimi a objevujte nové chutě a kombinace.

Kapustičky jsou skvělým doplňkem mnoha pokrmů díky své intenzivní chuti a výrazné nutriční hodnotě.

Zde je několik způsobů, jak je můžete využít v kuchyni:

  • Saláty
  • Topping na polévky
  • Sendviče a wrapy
  • Smoothie a džusy
  • Ozdoba na hlavní jídla
  • Pesto
  • Omelety a frittaty

Microgreens toskánské kapusty přidávají salátům skvělou texturu a jemnou hořkost. Můžete je kombinovat s jemnějšími saláty jako je baby špenát nebo rukola, a přidat k nim oříšky, sušené ovoce a lehký citronový vinaigrette.

Použijte microgreens jako čerstvý a barevný topping na krémové polévky, například brokolicovou nebo bramborovou polévku. Jejich pepřová chuť dodá polévce zajímavý kontrast.

Microgreens toskánské kapusty jsou perfektní pro obohacení sendvičů a wrapů. Přidejte je do vašeho oblíbeného vegetariánského wrapu s hummusem, avokádem a rajčaty, nebo je použijte jako součást sendviče s grilovaným kuřecím masem.

Přidejte hrst microgreens do vašich zeleninových smoothie nebo džusů. Skvěle se kombinují s ingrediencemi jako je jablko, okurka, citron a zázvor, a přidají vašemu nápoji extra dávku vitamínů a minerálů.

Použijte microgreens jako elegantní ozdobu na hlavní jídla. Jejich chuť a vzhled skvěle doplní pokrmy jako jsou grilované ryby, steaky nebo těstoviny. Stačí je posypat na vrcholu pokrmu těsně před podáváním.

Vyzkoušejte připravit pesto z microgreens toskánské kapusty místo tradiční bazalky. Smíchejte je s česnekem, piniovými oříšky, parmezánem a olivovým olejem. Toto pesto můžete použít na těstoviny, bruschetty nebo jako marinádu na maso.

Přidejte microgreens do omelet nebo frittat pro extra chuť a výživovou hodnotu. Stačí je jemně vmíchat do vajec těsně před dokončením vaření.

Pěstovat microgreens kapusty se snadno naučí i úplný začátečník

Pěstování microgreens kapusty je překvapivě snadné a může být skvělým způsobem, jak si doma obohatit jídelníček o čerstvé a nutričně bohaté rostlinky.

Jste připraveni začít pěstovat vlastní mikrozeleninu z organických semínek microgreens černé toskánské kapusty?

Tak to neváhejte využít organická semínka Farmer Farmstein, která mají laboratorně testovanou kvalitu bez škodlivých bakterií, od vybraných italských farmářů ekologického zemědělství a v balení bez plastu.

Kapusta černá toskánská semínka

Organická semínka microgreens toskánské kapusty v balení bez plastu

Zjistit více
pěstitelská výbava pro microgreens

Kompostovatelná pěstitelská výbava pro microgreens (velikost M)

Zjistit více