Jak úspěšně naklíčit ředkvičky ve sklenici krok za krokem

redkvicky-klicky-c

Nakličování ředkviček v nakličovací sklenici je snadné a rychlé, poskytuje čerstvé a výživné klíčky během několika dnů bez potřeby substrátu. Tato metoda je úsporná a efektivní, což z ní činí skvělou alternativu k pěstování ředkviček jako microgreens.

Budete potřebovat:

Sklenice na klíčení microgreens s keramickým podstavcem 700ml

Sklenice na klíčení microgreens s keramickým podstavcem 700ml

Zjistit více
Ředkvičky - Organická semínka microgreens v balení bez plastu (rodinné balení 400g)

Ředkvičky - Organická semínka microgreens v balení bez plastu (SLEVA 33%)

Zjistit více

TIP: Rady pro klíčení microgreens ve video formě a spoustu dalšího zajímavého obsahu o microgreens včetně receptů najdete na našich sociálních sítích. Mrkněte na @farmerfarmstein a připojte se do komunity českých domácích mikro farmářů.

Používejte pouze organická, chemicky neošetřená semínka

Výběr kvalitních mungo semínek je pro nakličování opravdu důležitý. Doporučujeme používat chemicky neošetřená semínka v BIO kvalitě, ideálně pocházející z Evropské Unie, kde jsou přísné normy pro kvalitu potravin.

Můžete vyzkoušet například organická semínka mungo od Farmer Farmstein, která pocházejí od místních italských farmářů, kteří se věnují ekologickému zemědělství. Každá produkce je laboratorně testována na nepřítomnost škodlivých bakterií a navíc nepoužíváme plastové obaly.

Klíčky ředkviček budete mít hotové během 4 dnů

Vypěstovat klíčky ředkviček lze během 3-4 dnů s úplným minimem úsilí.

Postup nakličování ředkvičkových klíčků krok za krokem

  1. Příprava semen: Nasypte trochu semínek ředkviček do nakličovací sklenice. Ujistěte se, používáte organická semínka vhodná ke klíčení klíčků.
  2. Hydratace semen: Nechte semínka přes noc uležet ve vlažné pitné vodě. Potřebují přibližně 8-12 hodin hydratace.
  3. Příprava ke klíčení: Slijte vodu a semínka důkladně propláchněte čerstvou pitnou vodou. Pečlivě zkontrolujte, zda na semínkách nezůstaly žádné nečistoty. Tento moment je také ideální příležitost odstranit všechny poškozené semena.
  4. Nakličování ředkviček: Úplně vodu vypusťte a mírně sklenici protřepejte. Nakonec sklenici umístěte na temné větrané místo. Případně můžete sklenici přikrýt utěrkou. Nezapomeňte fazolky párkrát denně proplachovat čistou vodou.
  5. Hotové klíčky: Po 3-4 dnech nakličování bude sklenice plná hotovových křupavých a chutných ředkvičkových klíčků.

Po dokončení nakličovacího procesu si vychutnejte hotové ředkvičky v podobě křupavých klíčků. Vychutnat si můžete celé klíčky, ideálně čerstvé pro zachování maximálního množství živin. V chladničce neskladujte déle než 2 týdny.

Časté chyby při nakličování ředkviček

Ač je nakličování ředkviček snadné, začátečníci mohou znejistit. Pokud se některé klíčky nepodaří, neklesejte na mysli a nakličte znovu, za pár dní to vyjde lépe.

  • Příliš mnoho semínek v jedné sklenici: Přeplnění sklenice semínky může vést k nedostatečnému proudění vzduchu, což způsobuje plísně a neúplné klíčení. Používejte přiměřené množství semínek, aby měly dostatek prostoru pro růst a vzduch mohl volně cirkulovat.
  • Nedostatečné proplachování: Klíčky potřebují pravidelné proplachování, aby se odstranily bakterie a udržela se správná vlhkost. Proplachujte semínka čistou vodou 2–3krát denně. Ujistěte se, že voda může volně odtékat a klíčky nejsou ponechány v příliš vlhkém prostředí.
  • Nesprávná teplota a světlo: Klíčky ředkviček mohou být citlivé na extrémní teploty a přímé sluneční světlo, což může zpomalit růst nebo způsobit jejich znehodnocení. Umístěte nakličovací sklenici na místo s pokojovou teplotou mimo přímé sluneční světlo. Tím zajistíte optimální podmínky pro růst klíčků.
  • Nezralé nebo nekvalitní semínka: Použití nekvalitních nebo starých semínek může vést k neúspěšnému klíčení a nízké výživové hodnotě klíčků. Investujte do kvalitních, chemicky neošetřených BIO semínek. Zkontrolujte datum expirace a ujistěte se, že semínka jsou určená k nakličování.

Ředkvičkové klíčky vs microgreens

Klíčky ředkviček z nakličovací sklenice a microgreens ředkviček mají oba své vlastní zdravotní benefity, ale liší se v obsahu některých živin a jejich koncentraci.

  • Microgreens obsahují vyšší koncentrace vitamínů a antioxidantů než klíčky, protože jsou o něco vyspělejší.
  • Microgreens mají také intenzivnější chuť a obsahují vyšší množství fytochemikálií, které podporují zdraví a pomáhají v prevenci chronických onemocnění.
  • Klíčky mají zase vysoký obsah vlákniny, což podporuje trávení a zdraví střev.
  • Klíčky jsou rychlejší na přípravu, naopak microgreens potřebují více času a péče k vypěstování, obvykle 6 dní.

Zdravý doplněk jídelníčku plný vitamínů

Klíčky ředkviček jsou skvělým zdrojem živin a mají mnoho zdravotních přínosů. Jsou bohaté na vitamíny A, B, C, E a K, stejně jako na minerály, jako je vápník, železo, hořčík a zinek.

Tyto klíčky také obsahují antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům a podporují zdravý imunitní systém. Díky vysokému obsahu vlákniny podporují trávení a přispívají ke zdraví střev.

Navíc mají nízký obsah kalorií a mohou pomoci při regulaci hmotnosti, což z nich činí ideální součást zdravé a vyvážené stravy.

Nápady, jak využít klíčky ředkviček v kuchyni

Klíčky ředkviček z nakličovací sklenice jsou v kuchyni fantastickým přídavkem díky jejich ostré, pepřové chuti a bohaté nutriční hodnotě. Tyto malé, křupavé klíčky můžete snadno přidat do široké škály pokrmů. Skvěle se hodí do salátů, kde jejich pikantní chuť dodá svěžest a zvýrazní ostatní ingredience. Zkuste je smíchat s jemnými listy špenátu, cherry rajčaty, avokádem a jemnou vinaigrettou pro jednoduchý, ale chutný salát.

Další skvělý způsob, jak využít klíčky ředkviček, je jako ozdoba na sendviče a wrapy. Jejich křupavá textura a výrazná chuť dodají vašim sendvičům nový rozměr. Můžete je přidat k sendviči s krůtím masem a sýrem, nebo je použít jako náplň do vegetariánského wrapu s hummusem, grilovanou zeleninou a feta sýrem. Tímto způsobem můžete jednoduše zvýšit nutriční hodnotu vašeho jídla a zároveň si pochutnat na něčem neobvyklém.

Nakonec, klíčky ředkviček se také skvěle hodí do teplých pokrmů. Můžete je přidat na vrcholu polévek a krémových pokrmů těsně před podáváním, aby zůstaly čerstvé a křupavé. Zkuste je nasypat na talíř horké čočkové polévky nebo na misku kari s rýží. Jejich výrazná chuť a texturální kontrast vytvoří zajímavý chuťový zážitek, který ocení každý milovník jídla.

Nakličovat ředkvičky se snadno naučí i úplný začátečník

Naklíčit klíčky ředkviček je nesmírně odměňující zážitek, protože už po několika dnech můžete sklízet čerstvé, chutné a zdravé klíčky, které jste si sami vypěstovali.

Jste připraveni začít nakličovat vlastní klíčky z organických semínek microgreens ředkviček?

Tak to neváhejte využít organická semínka Farmer Farmstein, která mají laboratorně testovanou kvalitu bez škodlivých bakterií, od vybraných italských farmářů ekologického zemědělství a v balení bez plastu.

Sklenice na klíčení microgreens s keramickým podstavcem 700ml

Sklenice na klíčení microgreens s keramickým podstavcem 700ml

Zjistit více
Ředkvičky - Organická semínka microgreens v balení bez plastu (rodinné balení 400g)

Ředkvičky - Organická semínka microgreens v balení bez plastu (SLEVA 33%)

Zjistit více