Jak úspěšně pěstovat microgreens ředkviček krok za krokem

redkvicky-microgreens-c

Microgreens ředkviček jsou nejpopulárnějším druhem microgreens zejména díky své barevnosti a jemně pikantní příchutě.

  • Popularita: Jedny z nejoblíbenějších microgreens
  • Složitost pěstování: Velmi jednoduché
  • Rychlost růstu: Do 1 týdne
  • Chuť: Příjemně pálivé jako bulvičky ředkviček
Organická semínka microgreens ředkviček v balení bez plastu

Organická semínka microgreens ředkviček v balení bez plastu

Zjistit více
Organic Microgreen Seeds 2

Kompostovatelná pěstitelská výbava pro microgreens (velikost M)

Zjistit více

Perfektní zdroj vitamínu C a antioxidantů

Semena ředkviček jsou malinká, ale s velkou výnosností. Typickou supermarketovou porci kolem 35g vypěstujete z 5g semínek.

Jsou obzvláště bohatá na vitamín C, což je činí skvělým základem ranního smoothie. Mimo to si do jídelníčku přidáte zdroj antioxidantů, které bojují proti volným radikálům a snižují riziko chronických onemocnění.

Ředkvičky China Rose vs Daikon

Microgreens China Rose a Daikon se liší chutí a texturou. China Rose má jemné, pikantní lístky s růžovými stonky, ideální pro dekorativní použití v salátech a smoothies. Daikon, s bílými stonky a širšími listy, nabízí silnější ředkvovou chuť, skvělou pro asijské pokrmy a marinády.

Obě odrůdy rostou stejným tempem při stejných podmínkách a jsou výživově bohaté, ale organická semínka Daikon přináší intenzivnější chuťový zážitek.

Microgreens ředkviček vypěstujete během 6 dní

Pojďme se na pěstování ředkviček v podobě mikrozeleniny podívat krok za krokem. Celý proces pěstování od zasetí do sklizně zabere cca 6 dní.

Budete potřebovat:

TIP: Manuály a rady pro pěstování ve video formě a spoustu dalšího zajímavého obsahu o microgreens včetně receptů najdete na našich sociálních sítích. Mrkněte na @farmerfarmstein, pokud se chcete připojit ke komunitě mikrofarmářů.

Postup pěstování microgreens ředkviček krok za krokem

  1. Příprava semen: Pomoci semínkům k rychlejšímu klíčení můžete ponecháním je ve vodě pár hodin. Tento krok není nutný, ale usnadní vám pěstování.
  2. Příprava truhlíku: Naplňte truhlík substrátem (nebo připravte hydroponickou podložku). Microgreens nepotřebují pro kořeny velkou hloubku (2-5 cm stačí).
  3. Výsev ředkviček: Rozsejte semena hustě, ale vyhněte se semenům přes sebe, protože rostlinky potřebují prostor pro klíčení. Semínka do substrátu nezahrávejte. Mírně zastřikněte nebo zalijte vodou, ale vyvarujte se přelití.
  4. Klíčení ředkviček: Zakryjte semínka víčkem a nechte je 2-3 dny klíčit ve tmě. Očekávejte, že během této doby se začnou objevovat ředkvičkové výhonky.
  5. Růst rostlinek: Jakmile se objeví všechny výhonky, přemístěte truhlík na dobře osvětlené místo na slunném místě (ale na přímém slunci) nebo pod pěstební lampy. Pravidelně zalévejte pomocí rozprašovače nebo nálevky pod truhlíkem, aby půda zůstala mírně vlhká, ale nezalitá. Ředkvičky nechte růst cca 6 dní. Většinou nebudou potřebovat déle než týden.
  6. Sklizeň ředkviček: Sklizeň microgreens ředkviček je vhodná při velikosti 5-7 cm. Použijte nůžtičky (nebo ostrý nůž) a odstřihněte zelené části těstě nad úrovni půdy.

Po sklizni si vychutnejte hotové ředkvičky v podobě mikrozeleniny. Vychutnat si můžete celou rostlinku, ideálně čerstvou pro zachování maximálního množství živin. Jedlé jsou stonky i lístky. V chladničce neskladujte déle než 2 týdny.

Časté chyby při pěstování microgreens ředkviček

Pěstování ředkvičkových microgreeens patří mezi to nejsnadnější a je vhodné pro úplné začátečníky. Pokud se některá sklizeň nepodaří, neklesejte na mysli a zasejte znovu, za týden to vyjde lépe.

  • Plíseň: Plísně se obvykle objevují, když je příliš mnoho vlhkosti a špatná cirkulace vzduchu. Při sázení zajišťuje dostatečné rozestupy mezi semeny. Občas vyvětrejte. Ve zvláště vlhkých prostředích používejte ventilátor. Dávejte si obzvlášť pozor na přelévání vodou.
  • Vzdušné kořeny nejsou plíseň: Je důležité odlišit plíseň, která má bílý až šedý povlak a ukazuje na přílišnou vlhkost, od vzdušných kořenů, které jsou bílé průsvitné a znamenají zdravý růst zásadní pro absorpci živin. Vzdušné kořeny po zastřihnutí vodou obvykle zlehnou.
  • Nerovnoměrná klíčivost ředkviček: Nerovnoměrná klíčivost semen může být způsobena příliš hlubokým zasazením nebo nevhodnými teplotami. Snažte se rostlinky pěstovat při pokojové teplotě a semínka nezahrabávejte.
  • Ředkvičky jsou povadlé: Nedostatek světla vede k oslabení a protahování sazenic. Tento stav neumožňuje rostlinám vyvinout silné a zdravé stonky. Snažte se rostlinám po vyklíčení dopřát přirozený přístup ke světlu (lampy vypínejte maximálně jen přes noc).
  • Malé lístky bez chuti: Stres rostlin způsobený nedostatkem světla, vody, či prostoru pro zakořenění (často se stává při pěstování v celulózových podložkách nebo vatě) způsobuje nevýraznou chuť a malé, někdy do žluta zbarvené lístky. Snažte se dodržovat návod a pěstování bude bez problému.

Nápady, jak využít microgreens ředkviček v kuchyni

Microgreens ředkviček představují výrazný a chutný doplněk do mnoha kulinářských kreací. Díky živým barvám dodají jakémukoliv jídlu estetický i chuťový rozměr.

Jejich mírně pikantní chuť a svěžest jsou ideální pro oživení salátů a sendvičů. Přidat je můžete také jako krásnou a chutnou ozdobu na pokrmy jako jsou polévky, omelety a dokonce i na pizzu.

Jsou skvělým způsobem, jak zvýšit nutriční hodnotu smoothies a džusů, kde jejich chuť může příjemně doplnit ovocné a zeleninové složky.

Experimentujte s microgreens ředkviček v různých pokrmech a objevte, jak jejich jedinečná chuť může transformovat běžné recepty na něco zvláštního.

Pěstovat microgreens ředkviček dokáže i úplný začátečník

Pěstování ředkviček v microgreens formě je snadná relaxační činnost, která přináší chutné výsledky. Své si v mikro ředkvičkách najdou zejména úplní začátečníci v městských bytech.

Jste připraveni začít pěstovat vlastní mikrozeleninu z organických semínek microgreens ředkviček?

Tak to neváhejte využít organická semínka Farmer Farmstein, která mají laboratorně testovanou kvalitu bez škodlivých bakterií, od vybraných italských farmářů ekologického zemědělství a v balení bez plastu.

Organická semínka microgreens ředkviček v balení bez plastu

Organická semínka microgreens ředkviček v balení bez plastu

Zjistit více
Organic Microgreen Seeds 2

Kompostovatelná pěstitelská výbava pro microgreens (velikost M)

Zjistit více