Jak úspěšně pěstovat microgreens brokolice krok za krokem

brokolice-microgreens-c

Microgreens brokolice jsou oblíbené nejen na vertikálních farmách, ale také u domácích mikrofarmářů, zejména kvůli svému bohatému obsahu polyfenolů.

  • Popularita: Jedny z nejoblíbenějších microgreens
  • Složitost pěstování: Velmi jednoduché
  • Rychlost růstu: Kolem 1 týdne
  • Chuť: Mírně ostrá a zemitá chuť
Organická semínka microgreens brokolice v balení bez plastu

Organická semínka microgreens brokolice v balení bez plastu

Zjistit více
Organic Microgreen Seeds 2

Kompostovatelná pěstitelská výbava pro microgreens (velikost M)

Zjistit více

Skvělý zdroj polyfenolů a vitamínu K

Semínka brokolice pro microgreens jsou malá, kulatá a mají tmavě hnědou až černou barvu. Jsou vysoce oblíbená pro pěstování microgreens díky rychlému klíčení a vysokému obsahu živin, což z nich činí ideální volbu pro domácí i komerční využití.

Výživové benefity dělají z microgreens brokolice nejen lahodnou, ale i skvělou volbu pro každodenní stravování.

Jsou plné polyfenolů, silných antioxidantů, které pomáhají chránit tělo před škodlivými volnými radikály a podporují zdraví srdce.

Kromě toho obsahují hodně vitamínu K, který je důležitý pro správnou srážlivost krve a pevné kosti, a vitamínu C, který posiluje imunitní systém a pomáhá udržovat kůži zdravou a podporuje rychlé hojení.

Microgreens brokolice vs dospělá brokolice

Microgreens brokolice vynikají mimořádně vysokým obsahem živin ve srovnání s dospělou brokolicí. Podle studií, microgreens obsahují až šestkrát více vitamínů a minerálů.

Tato vysoká koncentrace zahrnuje vitamíny, jako jsou vitamín C a K, a také polyfenoly, které jsou známé svými antioxidačními vlastnostmi.

Bohatý profil živin činí microgreens brokolice nejen výživově hodnotnější, ale i efektivnější ve zlepšování celkového zdravotního stavu.

Microgreens brokolice vypěstujete během 8 dní

Pojďme se na pěstování brokolice v podobě mikrozeleniny podívat krok za krokem. Celý proces pěstování od zasetí do sklizně zabere cca 8 dní.

Budete potřebovat:

TIP: Manuály a rady pro pěstování ve video formě a spoustu dalšího zajímavého obsahu o microgreens včetně receptů najdete na našich sociálních sítích. Mrkněte na @farmerfarmstein, pokud se chcete připojit ke komunitě mikrofarmářů.

Postup pěstování microgreens brokolice krok za krokem

  1. Příprava semen: Pomoci semínkům k rychlejšímu klíčení můžete ponecháním je ve vodě přes noc. Tento krok není nutný, ale usnadní vám pěstování.
  2. Příprava truhlíku: Naplňte truhlík substrátem (nebo připravte hydroponickou podložku). Microgreens nepotřebují pro kořeny velkou hloubku (2-5 cm stačí).
  3. Výsev brokolice: Rozsejte semena hustě, ale vyhněte se semenům přes sebe, protože rostlinky potřebují prostor pro klíčení. Semínka do substrátu nezahrávejte. Mírně zastřikněte nebo zalijte vodou, ale vyvarujte se přelití.
  4. Klíčení brokolice: Zakryjte semínka víčkem a nechte je 3-4 dny klíčit ve tmě. Očekávejte, že během této doby se začnou objevovat brokolicové výhonky.
  5. Růst rostlinek: Jakmile se objeví všechny výhonky, přemístěte truhlík na dobře osvětlené místo na slunném místě (ale na přímém slunci) nebo pod pěstební lampy. Pravidelně zalévejte pomocí rozprašovače nebo nálevky pod truhlíkem, aby půda zůstala mírně vlhká, ale nezalitá. Brokolici nechte růst cca 8 dní. Občas mohou být potřeba i 2 týdny.
  6. Sklizeň brokolice: Sklizeň microgreens brokolice je vhodná při velikosti 5-7 cm. Použijte nůžtičky (nebo ostrý nůž) a odstřihněte zelené části těstě nad úrovni půdy.

Po sklizni si vychutnejte hotovou brokolici v podobě mikrozeleniny. Vychutnat si můžete celou rostlinku, ideálně čerstvou pro zachování maximálního množství živin. Jedlé jsou stonky i lístky. V chladničce neskladujte déle než 2 týdny.

Časté chyby při pěstování microgreens brokolice

Pěstování ředkvičkových microgreeens je velmi snadné i pro úplné začátečníky. Pokud se některá sklizeň nepodaří, neklesejte na mysli a zasejte znovu, za týden to vyjde lépe.

  • Plíseň: Plísně se obvykle objevují, když je příliš mnoho vlhkosti a špatná cirkulace vzduchu. Při sázení zajišťuje dostatečné rozestupy mezi semeny. Občas vyvětrejte. Ve zvláště vlhkých prostředích používejte ventilátor. Dávejte si obzvlášť pozor na přelévání vodou.
  • Vzdušné kořeny nejsou plíseň: Je důležité odlišit plíseň, která má bílý až šedý povlak a ukazuje na přílišnou vlhkost, od vzdušných kořenů, které jsou bílé průsvitné a znamenají zdravý růst zásadní pro absorpci živin. Vzdušné kořeny po zastřihnutí vodou obvykle zlehnou.
  • Protáhlé microgreens s malými lístky: Když microgreens brokolice nedostávají dostatek světla, obvykle se stávají „protáhlé“ neboli etiolované. To znamená, že sazenice rychle rostou ve výšku s tenkými, slabými stonky a malými listy. Ujistěte se, že microgreens jsou vystaveny dostatečnému množství světla.
  • Brokolicové lístky jsou vybledlé: Pokud pěstujete vnitřně a nemáte dostatek přirozeného světla, použijte LED rostlinná světla umístěná asi 20-30 cm nad rostlinami. Světlo by mělo být zapnuté 12–16 hodin denně.
  • Uvadání brokolice: Při vystavení vysokým teplotám mohou microgreens rychleji klíčit, ale rostoucí rostliny mohou být slabé a mají méně vyvinuté listy. V extrémních případech může dojít k uvadání rostlin, kdy listy visí nebo se smršťují. Pěstujte microgreens při pokojové teplotě bez celodenního přímého slunečního záření.

Nápady, jak využít microgreens brokolice v kuchyni

Microgreens brokolice jsou skvělou volbou pro přípravu zdravého smoothie bohatého na polyfenoly. Přidáním těchto microgreens do smoothie získáte nejen výživný nápoj, ale také lahodnou možnost, jak podpořit celkové zdraví těla. Pro vytvoření takového smoothie můžete kombinovat microgreens brokolice s jiným ovocem a zeleninou, které jsou také bohaté na polyfenoly, například s borůvkami, malinami a tmavým hroznovým vínem. Přidejte trochu avokáda pro krémovou texturu a dávku zdravých tuků, zázvor pro pikantní nádech a trochu citronové šťávy pro zvýraznění chuti. Tento nápoj nejen že osvěží, ale také poskytne množství vitamínů, minerálů a antioxidantů, které jsou klíčové pro udržení zdraví a vitality.

V salátech přidají svěžest a křupavost, zatímco ve sendvičích nebo wrapách mohou poskytnout příjemný texturovaný prvek.

Microgreens brokolice jsou také vynikající v polévkách a omáčkách, kde se mohou přidat v poslední fázi vaření, aby si zachovaly svou barvu a nutriční hodnoty.

Experimentujte s nimi jako s náhradou za jiné druhy listové zeleniny ve vařených jídlech, jako jsou těstoviny a rizota, kde dodají jemný, ale vyjádřený zeleninový nádech.

Pěstovat microgreens brokolice hravě zvládne i úplný začátečník

Pěstování brokolice v microgreens formě je odměňující činnost, která přináší chutné výsledky. Své si v mikro brokolici najdou zkušení komerční indoor farmáři i úplní začátečníci v městských bytech.

Jste připraveni začít pěstovat vlastní mikrozeleninu z organických semínek microgreens brokolice?

Tak to neváhejte využít organická semínka Farmer Farmstein, která mají laboratorně testovanou kvalitu bez škodlivých bakterií, od vybraných italských farmářů ekologického zemědělství a v balení bez plastu.

Organická semínka microgreens brokolice v balení bez plastu

Organická semínka microgreens brokolice v balení bez plastu

Zjistit více
Organic Microgreen Seeds 2

Kompostovatelná pěstitelská výbava pro microgreens (velikost M)

Zjistit více