Jak úspěšně pěstovat microgreens řepy krok za krokem

repa-microgreens-c

Domácí farmáři jsou nadšení z microgreens řepy hlavně kvůli jejich nádherné barvě, která dodává každému jídlu nejen výživu, ale i vizuální půvab. Tyto malé lístky jsou nejen zdravé, ale také krásně zpestří jakýkoliv talíř.

  • Popularita: Velmi oblíbené microgreens
  • Složitost pěstování: Středně složité
  • Rychlost růstu: Do 2 týdnů
  • Chuť: Zemitá a lehce sladká chuť
Organická semínka microgreens řepy v balení bez plastu

Organická semínka microgreens řepy v balení bez plastu

Zjistit více
Organic Microgreen Seeds 2

Kompostovatelná pěstitelská výbava pro microgreens (velikost M)

Zjistit více

Skvělý zdroj folátu a minerálů

Microgreens řepy jsou vynikajícím zdrojem folátu, což je vitamin skupiny B, který je klíčový pro mnoho tělesných funkcí.

Folát hraje zásadní roli v procesu tvorby DNA a je nezbytný pro správný růst a funkci buněk. Jeho dostatečný příjem je obzvláště důležitý během těhotenství, protože pomáhá předcházet vývojovým vadám nervového systému u plodu.

Kromě toho folát podporuje tvorbu červených krvinek, což může pomoci předcházet anémii, a podílí se na udržování optimálního zdraví srdce a cév tím, že pomáhá regulovat hladiny homocysteinu v krvi.

Řepové microgreens jsou také bohaté na mangan, který chrání buňky, železo pro produkci hemoglobinu, a draslík, který reguluje krevní tlak. Tyto minerály podporují zdraví srdce, kostí a celkovou vitalitu.

Microgreens řepy vypěstujete během 14 dní

Pojďme se na pěstování řepy v podobě mikrozeleniny podívat krok za krokem. Celý proces pěstování od zasetí do sklizně zabere cca 14 dní.

Budete potřebovat:

TIP: Manuály a rady pro pěstování ve video formě a spoustu dalšího zajímavého obsahu o microgreens včetně receptů najdete na našich sociálních sítích. Mrkněte na @farmerfarmstein, pokud se chcete připojit ke komunitě mikrofarmářů.

Postup pěstování microgreens řepy krok za krokem

  1. Příprava semen: Pomoci semínkům k rychlejšímu klíčení můžete ponecháním je ve vodě přes noc. Tento krok není nutný, ale usnadní vám pěstování.
  2. Příprava truhlíku: Naplňte truhlík substrátem (nebo připravte hydroponickou podložku). Microgreens nepotřebují pro kořeny velkou hloubku (2-5 cm stačí).
  3. Výsev řepy: Rozsejte semena hustě, ale vyhněte se semenům přes sebe, protože rostlinky potřebují prostor pro klíčení. Semínka do substrátu nezahrávejte. Mírně zastřikněte nebo zalijte vodou, ale vyvarujte se přelití.
  4. Klíčení řepy: Zakryjte semínka víčkem a nechte je 4-5 dní klíčit ve tmě. Očekávejte, že během této doby se začnou objevovat řepové výhonky.
  5. Růst rostlinek: Jakmile se objeví všechny výhonky, přemístěte truhlík na dobře osvětlené místo na slunném místě (ale na přímém slunci) nebo pod pěstební lampy. Pravidelně zalévejte pomocí rozprašovače nebo nálevky pod truhlíkem, aby půda zůstala mírně vlhká, ale nezalitá. Řepu nechte růst cca 14 dní.
  6. Sklizeň řepy: Sklizeň microgreens řepy je vhodná při velikosti 5-7 cm. Použijte nůžtičky (nebo ostrý nůž) a odstřihněte zelené části těstě nad úrovni půdy.

Po sklizni si vychutnejte hotový řepu v podobě mikrozeleniny. Vychutnat si můžete celou rostlinku, ideálně čerstvou pro zachování maximálního množství živin. Jedlé jsou stonky i lístky. V chladničce neskladujte déle než 2 týdny.

Časté chyby při pěstování microgreens řepy

Ač je pěstování řepových microgreeens spíše snadné, začátečníci mohou znejistit. Pokud se některá sklizeň nepodaří, neklesejte na mysli a zasejte znovu, za dva týdny to vyjde lépe.

  • Plíseň: Plísně se obvykle objevují, když je příliš mnoho vlhkosti a špatná cirkulace vzduchu. Při sázení zajišťuje dostatečné rozestupy mezi semeny. Občas vyvětrejte. Ve zvláště vlhkých prostředích používejte ventilátor. Dávejte si obzvlášť pozor na přelévání vodou.
  • Vzdušné kořeny nejsou plíseň: Je důležité odlišit plíseň, která má bílý až šedý povlak a ukazuje na přílišnou vlhkost, od vzdušných kořenů, které jsou bílé průsvitné a znamenají zdravý růst zásadní pro absorpci živin. Vzdušné kořeny po zastřihnutí vodou obvykle zlehnou.
  • Stonky se proplétají: Řepa klíčí mnohem lépe, když jsou semínka mírně zatížena. V prvních pár dnech zkuste na semínka položit zatěžkávací podložku. Tlak pomáhá semínkům klíčit rovnoměrněji a podporuje růst silnějších stonků.
  • Nerovnoměrný růst řepy: Semínka mohou klíčit nerovnoměrně, což vede k nejednotné výšce a hustotě rostlin. Pro řešení problému nerovnoměrného růstu microgreens řepy je efektivní použít zatížení na semena během prvních dní klíčení, což zajistí rovnoměrnější růst.
  • Bledé barvy: Nedostatečné osvětlení může vést k etiolizaci (vytahování) rostlin, což znamená, že rostliny jsou slabé a mají bledé barvy. Pro zamezení etiolizace z nedostatku světla je vhodné umístit rostliny na dobře osvětlené místo nebo použít kvalitní rostlinné osvětlení, aby byly rostliny silnější a jejich barva zůstala intenzivní.

Nápady, jak využít microgreens řepy v kuchyni

Microgreens řepy jsou úžasně univerzální a mohou obohatit mnoho pokrmů svou zemitou chutí a jasně růžovou až rudou barvou.

Skvěle se hodí jako svěží přísada do salátů, kde přidají nejen chuť, ale i atraktivní vizuální prvek. Můžete je také nasypat na sendviče nebo wrapy pro extra výživu a krásu. Výborně se hodí jako ozdoba na různé studené i teplé pokrmy, jako jsou polévky, risotta nebo těstoviny, kde zanechají svou jedinečnou chuť a zároveň zvýší nutriční hodnotu jídla.

Pro milovníky zdravých smoothies jsou microgreens řepy skvělou přísadou, která dodá nápoji výživový boost a krásnou barvu. Experimentujte s nimi jako s ingrediencí v dipech a omáčkách, kde jejich mírná zemitost obohatí celkovou chuť.

Pěstovat microgreens řepy se snadno naučí i úplný začátečník

Pěstování řepy v microgreens formě je odměňující činnost, která přináší chutné výsledky. Své si v mikro řepě najdou šéfkuchaři i domácí kuchtíci.

Jste připraveni začít pěstovat vlastní mikrozeleninu z organických semínek microgreens řepy?

Tak to neváhejte využít organická semínka Farmer Farmstein, která mají laboratorně testovanou kvalitu bez škodlivých bakterií, od vybraných italských farmářů ekologického zemědělství a v balení bez plastu.

Organická semínka microgreens řepy v balení bez plastu

Organická semínka microgreens řepy v balení bez plastu

Zjistit více
Organic Microgreen Seeds 2

Kompostovatelná pěstitelská výbava pro microgreens (velikost M)

Zjistit více