Jak úspěšně pěstovat microgreens řeřichy krok za krokem

rericha-microgreens-c

Microgreens řeřichy jsou oblíbené pro svou pikantní chuť a snadné pěstování, což umožňuje jejich celoroční kultivaci doma. Tato kombinace činí řeřichy výbornou volbou pro zpestření jídel a zdravé stravování.

  • Popularita: Jedny z nejoblíbenějších microgreens
  • Složitost pěstování: Velmi jednoduché
  • Rychlost růstu: Do 1 týdne
  • Chuť: Ostrá, pikantní a mírně hořká
Organická semínka microgreens řeřichy v balení bez plastu

Organická semínka microgreens řeřichy v balení bez plastu

Zjistit více
Organic Microgreen Seeds 2

Kompostovatelná pěstitelská výbava pro microgreens (velikost M)

Zjistit více

Bohatý zdroj vitamínu A, C a fylochinonu

Microgreens řeřichy nejsou jen skvělým zpestřením vaší kuchyně svou ostrou a pikantní chutí, ale také vynikajícím zdrojem vitamínů A a C a fylochinonu, známého také jako vitamín K.

Tyto živiny jsou klíčové pro udržení dobrého zraku, zdravé kůže, silné imunity a správné srážlivosti krve.

Microgreens řeřichy vypěstujete během 7 dní

Pojďme se na pěstování řeřichy v podobě mikrobylinek podívat krok za krokem. Celý proces pěstování od zasetí do sklizně zabere cca 7 dní.

Budete potřebovat:

TIP: Manuály a rady pro pěstování ve video formě a spoustu dalšího zajímavého obsahu o microgreens včetně receptů najdete na našich sociálních sítích. Mrkněte na @farmerfarmstein, pokud se chcete připojit ke komunitě mikrofarmářů.

Postup pěstování microgreens řeřichy krok za krokem

  1. Příprava semen: Pro rychlejší klíčení se často doporučuje namočit semínka přes noc ve vodě, ale to neplatí pro řeřichu. Semena řeřichy stačí zasadit přímo do půdy bez jakékoliv předchozí přípravy.
  2. Příprava truhlíku: Naplňte truhlík substrátem (nebo připravte hydroponickou podložku). Microgreens nepotřebují pro kořeny velkou hloubku (2-5 cm stačí).
  3. Výsev řeřichy: Rozsejte semena hustě, ale vyhněte se semenům přes sebe, protože rostlinky potřebují prostor pro klíčení. Semínka do substrátu nezahrávejte. Mírně zastřikněte nebo zalijte vodou, ale vyvarujte se přelití.
  4. Klíčení řeřichy: Zakryjte semínka víčkem a nechte je 2-3 dny klíčit ve tmě. Očekávejte, že během této doby se začnou objevovat řeřichové výhonky.
  5. Růst rostlinek: Jakmile se objeví všechny výhonky, přemístěte truhlík na dobře osvětlené místo na slunném místě (ale na přímém slunci) nebo pod pěstební lampy. Pravidelně zalévejte pomocí rozprašovače nebo nálevky pod truhlíkem, aby půda zůstala mírně vlhká, ale nezalitá. Řeřichu nechte růst cca 7 dní.
  6. Sklizeň řeřichy: Sklizeň microgreens řeřichy je vhodná při velikosti 4-6 cm. Použijte nůžtičky (nebo ostrý nůž) a odstřihněte zelené části těstě nad úrovni půdy.

Po sklizni si vychutnejte hotový řeřichu v podobě mikrobylinek. Vychutnat si můžete celou rostlinku, ideálně čerstvou pro zachování maximálního množství živin. Jedlé jsou stonky i lístky. V chladničce neskladujte déle než 2 týdny.

Časté chyby při pěstování microgreens řeřichy

Pěstování řeřichových microgreeens je opravdu snadné, vhodné hlavně pro začátečníky. Pokud se ale některá sklizeň nepodaří, neklesejte na mysli a zasejte znovu, za týden to vyjde lépe.

  • Plíseň: Plísně se obvykle objevují, když je příliš mnoho vlhkosti a špatná cirkulace vzduchu. Při sázení zajišťuje dostatečné rozestupy mezi semeny. Občas vyvětrejte. Ve zvláště vlhkých prostředích používejte ventilátor. Dávejte si obzvlášť pozor na přelévání vodou.
  • Vzdušné kořeny nejsou plíseň: Je důležité odlišit plíseň, která má bílý až šedý povlak a ukazuje na přílišnou vlhkost, od vzdušných kořenů, které jsou bílé průsvitné a znamenají zdravý růst zásadní pro absorpci živin. Vzdušné kořeny po zastřihnutí vodou obvykle zlehnou.
  • Namočení semínek: Namočení semínek microgreens řeřichy přes noc může vést k problémům, protože semena řeřichy mají tendenci se po namočení stát příliš měkká a mohou se snadno poškodit při sázení. Proto je lepší sázet semena řeřichy přímo suchá, což zjednodušuje proces a zvyšuje šance na úspěšný a zdravý růst rostlin.
  • Omezená životnost po sklizni: Mikrobylinky řeřichy mají tendenci rychle vadnout po sklizni, což vyžaduje rychlé zpracování a spotřebu po jejich sklizení pro zachování čerstvosti a kvality.

Nápady, jak využít microgreens řeřichy v kuchyni

Díky intenzivní pikantní chuti jsou ideální pro oživení salátů, kde přidají nejen zdraví prospěšné látky, ale i zajímavou chuťovou komponentu.

Můžete je také použít jako dekorativní i chuťovou složku v sendvičích nebo na toastech s avokádem, kde jejich pikantnost krásně kontrastuje s krémovostí avokáda. Řeřichové microgreens se také skvěle hodí jako ozdoba na polévky nebo hlavní jídla, kde dodají nejen barvu, ale i jemnou křupavost.

Pro milovníky smoothies může být přidání hrstky microgreens řeřichy způsobem, jak zvýšit nutriční hodnotu nápoje bez výrazné změny chuti.

Experimentujte s nimi v kuchyni a objevte nové možnosti, jak si užívat jejich jedinečnou chuť a zdravotní benefity.

Pěstovat microgreens řeřichy se snadno naučí i úplný začátečník

Pěstování řeřichy v microgreens formě je odměňující činnost, která přináší chutné výsledky. Své si v mikro řeřiše najdou hobby zahradníci i kuchaři.

Jste připraveni začít pěstovat vlastní mikrobylinky z organických semínek microgreens řeřichy?

Tak to neváhejte využít organická semínka Farmer Farmstein, která mají laboratorně testovanou kvalitu bez škodlivých bakterií, od vybraných italských farmářů ekologického zemědělství a v balení bez plastu.

Organická semínka microgreens řeřichy v balení bez plastu

Organická semínka microgreens řeřichy v balení bez plastu

Zjistit více
Organic Microgreen Seeds 2

Kompostovatelná pěstitelská výbava pro microgreens (velikost M)

Zjistit více