Jak úspěšně pěstovat microgreens slunečnice krok za krokem

slunecnice-microgreens

Jak úspěšně pěstovat microgreens slunečnice krok za krokem Microgreens slunečnice si získávají popularitu díky svému vysokému obsahu živin, velkých lístků a velmi křupavých stonků. Jejich jemná chuť a křupavá textura je činí ideálním doplňkem do salátů či na pizzu.

  • Popularita: Velmi oblíbené
  • Složitost pěstování: Jednoduché
  • Rychlost růstu: Do 2 týdnů
  • Chuť: Lehce oříšková chuť s příjemnou křupavostí
Organická semínka microgreens slunečnice v balení bez plastu

Organická semínka microgreens slunečnice v balení bez plastu

Zjistit více
Organic Microgreen Seeds 2

Kompostovatelná pěstitelská výbava pro microgreens (velikost M)

Zjistit více

Zelené zlato plné živin s objemnými listy

Microgreens slunečnice jsou bohaté na živiny, obsahují vysoké množství vitamínů A, B, C, D a E, minerálů jako je vápník, železo a zinek, a jsou také vynikajícím zdrojem antioxidantů a bílkovin.

Tyto živiny přispívají k posílení imunitního systému, podpoře zdraví kostí a svalů a celkově k udržení dobré kondice.

Microgreens slunečnice vypěstujete během 9 dní

Pojďme se na pěstování slunečnice v podobě mikrobylinek podívat krok za krokem. Celý proces pěstování od zasetí do sklizně zabere cca 9 dní.

Budete potřebovat:

TIP: Manuály a rady pro pěstování ve video formě a spoustu dalšího zajímavého obsahu o microgreens včetně receptů najdete na našich sociálních sítích. Mrkněte na @farmerfarmstein, pokud se chcete připojit ke komunitě mikrofarmářů.

Postup pěstování microgreens slunečnice krok za krokem

  1. Příprava semen: Po namočení slunečnicových semínek na 4 až 6 hodin je nechte před zasazením jeden den odpočívat v květináči nebo kbelíku.
  2. Příprava truhlíku: Naplňte truhlík substrátem (nebo připravte hydroponickou podložku). Microgreens nepotřebují pro kořeny velkou hloubku (2-5 cm stačí).
  3. Výsev slunečnice: Rozsejte semena hustě, ale vyhněte se semenům přes sebe, protože rostlinky potřebují prostor pro klíčení. Semínka do substrátu nezahrávejte. Mírně zastřikněte nebo zalijte vodou, ale vyvarujte se přelití.
  4. Klíčení slunečnice: Zakryjte semínka víčkem a nechte je 4-5 dní klíčit ve tmě. Očekávejte, že během této doby se začnou objevovat slunečnicové výhonky.
  5. Růst rostlinek: Jakmile se objeví všechny výhonky, přemístěte truhlík na dobře osvětlené místo na slunném místě (ale na přímém slunci) nebo pod pěstební lampy. Pravidelně zalévejte pomocí rozprašovače nebo nálevky pod truhlíkem, aby půda zůstala mírně vlhká, ale nezalitá. Slunečnice nechte růst cca 9 dní. Občas mohou být potřeba i 2 týdny.
  6. Sklizeň slunečnice: Sklizeň microgreens slunečnice je vhodná při velikosti 7-10 cm. Použijte nůžtičky (nebo ostrý nůž) a odstřihněte zelené části těstě nad úrovni půdy.

Po sklizni si vychutnejte hotový slunečnice v podobě mikrobylinek. Vychutnat si můžete celou rostlinku, ideálně čerstvou pro zachování maximálního množství živin. Jedlé jsou stonky i lístky. V chladničce neskladujte déle než 2 týdny.

Časté chyby při pěstování microgreens slunečnice

Ač je pěstování slunečnicových microgreeens opravdu snadné, začátečníci mohou znejistit. Pokud se některá sklizeň nepodaří, neklesejte na mysli a zasejte znovu, za dva týdny to vyjde lépe.

  • Plíseň: Plísně se obvykle objevují, když je příliš mnoho vlhkosti a špatná cirkulace vzduchu. Při sázení zajišťuje dostatečné rozestupy mezi semeny. Občas vyvětrejte. Ve zvláště vlhkých prostředích používejte ventilátor. Dávejte si obzvlášť pozor na přelévání vodou.
  • Vzdušné kořeny nejsou plíseň: Je důležité odlišit plíseň, která má bílý až šedý povlak a ukazuje na přílišnou vlhkost, od vzdušných kořenů, které jsou bílé průsvitné a znamenají zdravý růst zásadní pro absorpci živin. Vzdušné kořeny po zastřihnutí vodou obvykle zlehnou.
  • Semínka zůstávají na listech: Po zasazení semínek je lehce přitlačte k substrátu, což pomůže skořápkám zůstat pod povrchem a usnadní klíčení bez jejich přichycení na listech. Jakmile se objeví první lístky, můžete jemně odstranit skořápky ručně, abyste zabránili jejich dalšímu přichycení na listech.
  • Nerovnoměrný růst: Jeden z častých problémů při pěstování microgreens slunečnice je nerovnoměrný růst rostlin. Tento problém může být způsoben nedostatečným osvětlením nebo nesprávným rozložením semen při zasazení. Řešením je zajistit dostatečné a rovnoměrné osvětlení po celou dobu růstu a pečlivě rozložit semínka tak, aby byla rovnoměrně rozprostřena na substrátu.
  • Usychání rostlin: Dalším častým problémem je usychání rostlin, které může být způsobeno nedostatečnou vlhkostí nebo nepravidelným zaléváním. Aby se tomu předešlo, je důležité udržovat konstantní vlhkost substrátu pravidelným a jemným rosením vodou, a zajistit, aby rostliny nebyly vystaveny příliš suchému vzduchu.

Nápady, jak využít microgreens slunečnice v kuchyni

Microgreens slunečnice jsou skvělým doplňkem v kuchyni, díky jejich svěží chuti a nutričním hodnotám. Skvěle se hodí také do smoothie, kde přidají extra dávku vitamínů a minerálů.

Můžete je přidat do salátů pro zvýšení jejich chuti a textury, nebo je použít jako ozdobu na polévky, sendviče a pizzu. Zkuste je zamíchat do omelet, wrapů nebo pokrmů z těstovin, aby pokrmy získaly čerstvou a křupavou složku.

Slunečnicové microgreens jsou také vynikající součástí pesta nebo jako dekorace na různých jednohubkách a kanapkách při slavnostních příležitostech.

Pěstovat microgreens slunečnice se snadno naučí i úplný začátečník

Pěstování slunečnice v microgreens formě je odměňující činnost, která přináší křupavé výsledky. Své si v mikro slunečnicích najdou zkušení komerční indoor farmáři i úplní začátečníci v městských bytech.

Jste připraveni začít pěstovat vlastní mikrobylinky z organických semínek microgreens slunečnice?

Tak to neváhejte využít organická semínka Farmer Farmstein, která mají laboratorně testovanou kvalitu bez škodlivých bakterií, od vybraných italských farmářů ekologického zemědělství a v balení bez plastu.

Organická semínka microgreens slunečnice v balení bez plastu

Organická semínka microgreens slunečnice v balení bez plastu

Zjistit více
Organic Microgreen Seeds 2

Kompostovatelná pěstitelská výbava pro microgreens (velikost M)

Zjistit více