Jak úspěšně pěstovat microgreens hořčice krok za krokem

horcice-microgreens-c

Jak úspěšně pěstovat microgreens hořčice krok za krokem Microgreens hořčice získávají na oblibě díky své výrazné pikantní chuti a snadnému pěstování. Tyto malé rostlinky dokážou obohatit a ozvláštnit saláty, sendviče i různé kulinářské kreace.

  • Popularita: Oblíbené
  • Složitost pěstování: Snadné
  • Rychlost růstu: Kolem 1 týdne
  • Chuť: Pikantní, ostrá a hořčičná
Organická semínka microgreens hořčice v balení bez plastu

Organická semínka microgreens hořčice v balení bez plastu

Zjistit více
Organic Microgreen Seeds 2

Kompostovatelná pěstitelská výbava pro microgreens (velikost M)

Zjistit více

Rostlinky pro silný imunitní systém

Microgreens hořčice jsou malé, ale plné zdraví prospěšných látek. Jsou nabité vitamíny A, C, E a K, které pomáhají udržet váš imunitní systém v kondici, zlepšují zdraví pokožky a očí.

Kromě toho obsahují důležité minerály jako vápník, železo a hořčík, které podporují zdravé kosti, tvorbu červených krvinek a dodávají energii.

Antioxidanty v těchto microgreens zase pomáhají bojovat proti volným radikálům a snižují riziko různých nemocí.

Hořčice černá vs hořčice bílá vs Red Giant

Microgreens hořčic se liší nejen vzhledem, ale i chutí.

Hořčice černá má intenzivnější, pikantní chuť, která dodává pokrmům výraznější šmrnc. Na druhé straně, hořčice bílá má jemnější, mírně pálivou chuť a její microgreens mají světlejší zelené listy.

Microgreens hořčice Red Giant mají tmavší, zeleno-fialové listy, které jsou vizuálně atraktivní a mohou krásně ozdobit talíř.

Z hlediska nutričních hodnot obsahují všechny druhy podobné množství vitamínů a minerálů, ale jejich rozdílné chuťové profily a barevné odstíny je činí unikátními pro různé kulinářské využití.

Microgreens hořčice vypěstujete během 8 dní

Pojďme se na pěstování hořčice v podobě mikrobylinek podívat krok za krokem. Celý proces pěstování od zasetí do sklizně zabere cca 8 dní.

Budete potřebovat:

TIP: Manuály a rady pro pěstování ve video formě a spoustu dalšího zajímavého obsahu o microgreens včetně receptů najdete na našich sociálních sítích. Mrkněte na @farmerfarmstein, pokud se chcete připojit ke komunitě mikrofarmářů.

Postup pěstování microgreens hořčice krok za krokem

  1. Příprava semen: Semínka microgreens hořčice by se neměla namáčet do vody, protože jejich sliznatý povrch způsobuje slepení. Raději je rovnou vysévejte na vlhký substrát.
  2. Příprava truhlíku: Naplňte truhlík substrátem (nebo připravte hydroponickou podložku). Microgreens nepotřebují pro kořeny velkou hloubku (2-5 cm stačí).
  3. Výsev hořčice: Rozsejte semena hustě, ale vyhněte se semenům přes sebe, protože rostlinky potřebují prostor pro klíčení. Semínka do substrátu nezahrávejte. Mírně zastřikněte nebo zalijte vodou, ale vyvarujte se přelití.
  4. Klíčení hořčice: Zakryjte semínka víčkem a nechte je 2-3 dny klíčit ve tmě. Očekávejte, že během této doby se začnou objevovat hořčičné výhonky.
  5. Růst rostlinek: Jakmile se objeví všechny výhonky, přemístěte truhlík na dobře osvětlené místo na slunném místě (ale na přímém slunci) nebo pod pěstební lampy. Pravidelně zalévejte pomocí rozprašovače nebo nálevky pod truhlíkem, aby půda zůstala mírně vlhká, ale nezalitá. Hořčici nechte růst cca 8 dní. Občas může vyrůst i rychleji.
  6. Sklizeň hořčice: Sklizeň microgreens hořčice je vhodná při velikosti 5-7 cm. Použijte nůžtičky (nebo ostrý nůž) a odstřihněte zelené části těstě nad úrovni půdy.

Po sklizni si vychutnejte hotový hořčici v podobě mikrobylinek. Vychutnat si můžete celou rostlinku, ideálně čerstvou pro zachování maximálního množství živin. Jedlé jsou stonky i lístky. V chladničce neskladujte déle než 2 týdny.

Časté chyby při pěstování microgreens hořčice

Ač je pěstování hořčicových microgreeens opravdu snadné, začátečníci mohou znejistit. Pokud se některá sklizeň nepodaří, neklesejte na mysli a zasejte znovu, za týden to vyjde lépe.

  • Plíseň: Plísně se obvykle objevují, když je příliš mnoho vlhkosti a špatná cirkulace vzduchu. Při sázení zajišťuje dostatečné rozestupy mezi semeny. Občas vyvětrejte. Ve zvláště vlhkých prostředích používejte ventilátor. Dávejte si obzvlášť pozor na přelévání vodou.
  • Vzdušné kořeny nejsou plíseň: Je důležité odlišit plíseň, která má bílý až šedý povlak a ukazuje na přílišnou vlhkost, od vzdušných kořenů, které jsou bílé průsvitné a znamenají zdravý růst zásadní pro absorpci živin. Vzdušné kořeny po zastřihnutí vodou obvykle zlehnou.
  • Hydratování semen přes noc: Ač se často doporučuje nechat pro rychlejší klíčení semínka na noc ve vodě, neplatí to pro hořčici. Semínka microgreens hořčice by neměla být namáčena do vody, protože jejich sliznatý povrch při kontaktu s vodou vytváří gelovitou vrstvu. Tato vrstva může způsobit slepení semínek, což ztěžuje jejich rovnoměrné rozložení při výsevu a následný růst. Namísto namáčení je lepší semínka rovnou vysévat na vlhký substrát nebo do speciálních pěstebních nádob. Tím se zajistí optimální podmínky pro klíčení a růst, aniž by došlo k nežádoucímu slepení semínek.

Nápady, jak využít microgreens hořčice v kuchyni

Microgreens hořčice lze v kuchyni využít mnoha kreativními způsoby. Jejich pikantní, ostrá chuť skvěle doplní saláty, sendviče nebo wrapy. Můžete je přidat do smoothie pro extra výživovou hodnotu nebo je použít jako ozdobu na polévky a krémové omáčky.

Skvěle se hodí také do asijských pokrmů, jako jsou stir-fry nebo sushi, kde dodají svěží a pikantní nádech. Vyzkoušejte je i jako součást marinád nebo domácích pomazánek, kde jejich chuť může zvýraznit a obohatit celkový dojem.

Microgreens hořčice jsou všestranné a dodají vašim jídlům nejen zajímavou chuť, ale i vizuální přitažlivost.

Pěstovat microgreens hořčice se snadno naučí i úplný začátečník

Pěstování hořčice v microgreens formě je odměňující činnost, která přináší chutné výsledky. Své si v mikro hořčici najdou hlavně milovníci veganské asijské kuchyně.

Jste připraveni začít pěstovat vlastní mikrobylinky z organických semínek microgreens hořčice?

Tak to neváhejte využít organická semínka Farmer Farmstein, která mají laboratorně testovanou kvalitu bez škodlivých bakterií, od vybraných italských farmářů ekologického zemědělství a v balení bez plastu.

Organická semínka microgreens hořčice v balení bez plastu

Organická semínka microgreens hořčice v balení bez plastu

Zjistit více
Organic Microgreen Seeds 2

Kompostovatelná pěstitelská výbava pro microgreens (velikost M)

Zjistit více