Jak úspěšně pěstovat microgreens rukoly krok za krokem

rukola-microgreens

Jak úspěšně pěstovat microgreens rukoly krok za krokem Microgreens rukoly získávají na popularitě díky svým intenzivním chutím a vysokému obsahu živin. Tento trend je oblíbený mezi šéfkuchaři i domácími zahrádkáři, kteří oceňují jejich snadné pěstování a široké využití v kuchyni.

  • Popularita: Oblíbené
  • Složitost pěstování: Středně složité
  • Rychlost růstu: Do 2 týdnů
  • Chuť: Intenzivní a pepřová, s výrazně ostrým a pikantním podtónem
Organická semínka microgreens rukoly v balení bez plastu

Organická semínka microgreens rukoly v balení bez plastu

Zjistit více
Organic Microgreen Seeds 2

Kompostovatelná pěstitelská výbava pro microgreens (velikost M)

Zjistit více

Skvělý zdroj důležitých elektrolytů

Microgreens rukoly jsou výborným zdrojem elektrolytů a dalších důležitých minerálů, což je činí skvělým doplňkem pro podporu tělesné rovnováhy a zdraví.

Obsahují významné množství draslíku, který je klíčový pro správnou funkci svalů a nervů, a také hořčíku, který pomáhá udržovat normální srdeční rytmus a podporuje energetický metabolismus. Navíc jsou bohaté na vápník, důležitý pro zdraví kostí a zubů. Díky těmto minerálům mohou microgreens rukoly přispívat k lepší hydrataci, prevenci křečí a celkovému posílení organismu, což ocení zejména aktivní lidé a sportovci.

Microgreens rukoly jsou skvělým zdrojem železa, které je nezbytné pro tvorbu červených krvinek a přenos kyslíku v těle. Pravidelná konzumace může pomoci předcházet anémii a zvyšovat energetickou hladinu, což je důležité pro fyzickou výkonnost a celkovou vitalitu.

Další významné výhody přinášejí vitamíny K, C a A obsažené v microgreens rukoly. Vitamín K podporuje správnou srážlivost krve a zdraví kostí, vitamín C posiluje imunitní systém a zlepšuje vstřebávání železa, zatímco vitamín A přispívá ke zdraví očí a pokožky.

Microgreens rukoly vypěstujete během 10 dní

Pojďme se na pěstování rukoly v podobě mikrobylinek podívat krok za krokem. Celý proces pěstování od zasetí do sklizně zabere cca 10 dní.

Budete potřebovat:

TIP: Manuály a rady pro pěstování ve video formě a spoustu dalšího zajímavého obsahu o microgreens včetně receptů najdete na našich sociálních sítích. Mrkněte na @farmerfarmstein, pokud se chcete připojit ke komunitě mikrofarmářů.

Postup pěstování microgreens rukoly krok za krokem

  1. Příprava semen: Malá semínka, jako je rukola, často nemusí být namáčena přes noc. Stačí je jednoduše nasypat přímo z balení na substrát a můžete začít s pěstováním.
  2. Příprava truhlíku: Naplňte truhlík substrátem (nebo připravte hydroponickou podložku). Microgreens nepotřebují pro kořeny velkou hloubku (2-5 cm stačí).
  3. Výsev rukoly: Rozsejte semena hustě, ale vyhněte se semenům přes sebe, protože rostlinky potřebují prostor pro klíčení. Semínka do substrátu nezahrávejte. Mírně zastřikněte nebo zalijte vodou, ale vyvarujte se přelití.
  4. Klíčení rukoly: Zakryjte semínka víčkem a nechte je 3-4 dny klíčit ve tmě. Očekávejte, že během této doby se začnou objevovat rukolí výhonky.
  5. Růst rostlinek: Jakmile se objeví všechny výhonky, přemístěte truhlík na dobře osvětlené místo na slunném místě (ale na přímém slunci) nebo pod pěstební lampy. Pravidelně zalévejte pomocí rozprašovače nebo nálevky pod truhlíkem, aby půda zůstala mírně vlhká, ale nezalitá. Hrášek nechte růst cca 10 dní.
  6. Sklizeň rukoly: Sklizeň microgreens rukoly je vhodná při velikosti 3-5 cm. Použijte nůžtičky (nebo ostrý nůž) a odstřihněte zelené části těstě nad úrovni půdy.

Po sklizni si vychutnejte hotovou rukolu v podobě mikrobylinek. Vychutnat si můžete celou rostlinku, ideálně čerstvou pro zachování maximálního množství živin. Jedlé jsou stonky i lístky. V chladničce neskladujte déle než 2 týdny.

Časté chyby při pěstování microgreens rukoly

Ač je pěstování rukolových microgreeens opravdu snadné, začátečníci mohou znejistit. Pokud se některá sklizeň nepodaří, neklesejte na mysli a zasejte znovu, za dva týdny to vyjde lépe.

  • Plíseň: Plísně se obvykle objevují, když je příliš mnoho vlhkosti a špatná cirkulace vzduchu. Při sázení zajišťuje dostatečné rozestupy mezi semeny. Občas vyvětrejte. Ve zvláště vlhkých prostředích používejte ventilátor. Dávejte si obzvlášť pozor na přelévání vodou.
  • Vzdušné kořeny nejsou plíseň: Je důležité odlišit plíseň, která má bílý až šedý povlak a ukazuje na přílišnou vlhkost, od vzdušných kořenů, které jsou bílé průsvitné a znamenají zdravý růst zásadní pro absorpci živin. Vzdušné kořeny po zastřihnutí vodou obvykle zlehnou.
  • Slabý růst a bledé listy: Nedostatek světla může způsobit slabý růst a bledé, nevyvinuté listy. Umístěte nádobu na světlé místo, kde bude mít dostatek nepřímého slunečního světla. Pokud pěstujete uvnitř, zvažte použití růstového LED světla, které poskytne dostatek světla pro zdravý růst microgreens.
  • Zastavený růst: Příliš husté setí semínek může vést k přeplnění a zastavení růstu, protože rostlinky nemají dostatek prostoru. Zajistěte, aby semínka byla rovnoměrně rozprostřena a nebyla příliš nahuštěná. Použijte správné množství semínek podle doporučení pro velikost nádoby nebo klíčící podložky.
  • Suchý substrát: Nedostatečná vlhkost může způsobit, že semínka nevyklíčí nebo mladé rostlinky uschnou.Pravidelně kontrolujte vlhkost substrátu a udržujte jej vlhký pomocí rozprašovače. Zamezte přemokření, ale zajistěte, aby substrát nevysychal. Zavlažujte ráno a večer podle potřeby.

Nápady, jak využít microgreens rukoly v kuchyni

Microgreens rukoly jsou v kuchyni velmi všestranné a přinášejí nejen výraznou chuť, ale i estetický prvek do různých pokrmů.

Díky své intenzivní, pepřové chuti skvěle doplňují saláty, sendviče, wrapy a burgery, kde přidávají svěžest a pikantnost. Lze je také použít jako ozdobu pro polévky, těstoviny či různé předkrmy, což zvyšuje vizuální atraktivitu jídel.

Microgreens rukoly jsou ideální i pro smoothie, kde obohatí nápoj o důležité vitamíny a minerály. Jednoduše řečeno, jsou výborným způsobem, jak zvýšit nutriční hodnotu a chuťový zážitek v každodenních pokrmech.

Pěstovat microgreens rukoly se snadno naučí i úplný začátečník

Pěstování rukoly v microgreens formě je odměňující činnost, která přináší chutné výsledky. Své si v mikro rukolky najdou všichni nadšenci do urban farmaření.

Jste připraveni začít pěstovat vlastní mikrobylinky z organických semínek microgreens rukoly?

Tak to neváhejte využít organická semínka Farmer Farmstein, která mají laboratorně testovanou kvalitu bez škodlivých bakterií, od vybraných italských farmářů ekologického zemědělství a v balení bez plastu.

Organická semínka microgreens rukoly v balení bez plastu

Organická semínka microgreens rukoly v balení bez plastu

Zjistit více
Organic Microgreen Seeds 2

Kompostovatelná pěstitelská výbava pro microgreens (velikost M)

Zjistit více