Jak úspěšně naklíčit mungo fazole ve sklenici krok za krokem

mungo-klicky-ve-sklenici-c

Nakličování fazolí mungo v nakličovací sklenici je velmi jednoduchá aktivita s odměnou v podobě výživných klíčků plných kvalitních rostlinných bílkovin, vitamínů a minerálů.

Budete potřebovat:

TIP: Rady pro klíčení microgreens ve video formě a spoustu dalšího zajímavého obsahu o microgreens včetně receptů najdete na našich sociálních sítích. Mrkněte na @farmerfarmstein a připojte se do komunity českých domácích mikro farmářů.

@farmerfarmstein Lahodné a výživné klíčky z pohodlí domova. #sprouts #naklicovani #mungo ♬ original sound - Farmer Farmstein

Pro maximální zdravotní benefity používejte pouze organická semínka bez chemického ošetření

Výběr kvalitních mungo semen je pro nakličovací proces klíčové. Používejte pouze chemicky neošetřená semínka v BIO kvalitě, ideálně s původem v Evropské Unii (nejlépe regulovaný region ohledně kvality potravin).

Sklenice na klíčení microgreens s keramickým podstavcem 700ml

Sklenice na klíčení microgreens s keramickým podstavcem 700ml

Zjistit více
Mungo - Organická semínka microgreens v balení bez plastu

Mungo - Organická semínka microgreens v balení bez plastu (SLEVA 33%)

Zjistit více

Můžete použít například organická semínka mungo od Farmer Farmstein, která jsou bez GMO od lokálních italských farmářů z ekologického zemědělství. Každou produkci laboratorně testujeme na nepřítomnost škodlivých bakterií a navíc nepoužíváme plastové obaly.

Mungo klíčky jsou plné bílkovin a vlákniny

Klíčky mungo fazolek jsou excelentní zdroj bílkovin a vlákniny. Každá porce přidává do jídelníčku dávku kvalitního rostlinného proteinu důležitého pro růst a obnovu svalových vláken.

Na rozdíl od některých rostlinných zdrojů bílkovin obsahuje protein z fazolí mungo dobrou rovnováhu esenciálních aminokyselin, které jsou stavebními kameny proteinů, které si naše tělo nedokáže samo vyrobit.

Ideální mix vitamínů a minerálů pro zdravý jídelníček

Fazolové klíčky jsou také plné vitamínů skupiny B, které jsou důležité pro energii, správnou funkci mozku a metabolismu. Obsahují převážně thiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), kyselinu pantotenovou (B5), pyridoxin (B6) a folát (B9). Mix těchto vitamínů společně s velkým obsahem vitamínu C je obzvláště užitečný pro normální regulaci nervového systému a boj s únavou.

Mungo obsahují více než 10 minerálů včetně železa, hořčíku, draslíku, mědi a manganu. Vyzdvihnout lze zejména jejich vysoký obsah železa a mědi. Železo napomáhá transportu kyslíku a zabraňuje anémii, zatímco měď podporuje vstřebávání železa a tvorbu červených krvinek.

Klíčky mungo budete mít hotové během 4 dnů

Pěstování klíčků mungo je snadné a rychlé. Hotové je budete mít za 3-4 dny a vyžaduje to jen minimum úsilí.

Postup nakličování mungo klíčků krok za krokem

  1. Příprava semen: Nasypte trochu mungo semínek do nakličovací sklenice. Přibližně 4 gramy na každých 100 ml objemu sklenice. Ujistěte se, používáte organická semínka vhodná ke klíčení klíčků.
  2. Hydratace semen: Nechte semínka přes noc uležet ve vlažné pitné vodě. Potřebují přibližně 8-12 hodin hydratace.
  3. Příprava ke klíčení: Slijte vodu a semínka důkladně propláchněte čerstvou pitnou vodou. Pečlivě zkontrolujte, zda na semínkách nezůstaly žádné nečistoty. Tento moment je také ideální příležitost odstranit všechny poškozené fazole.
  4. Nakličování mungo: Úplně vodu vypusťte a mírně sklenici protřepejte. Nakonec sklenici umístěte na temné větrané místo. Případně můžete sklenici přikrýt utěrkou. Nezapomeňte fazolky párkrát denně proplachovat čistou vodou.
  5. Hotové mungo klíčky: Po 3-4 dnech nakličování bude sklenice plná hotovových křupavých a chutných mungo klíčků.

Po dokončení nakličovacího procesu si vychutnejte hotové mungo v podobě fazolových klíčků. Vychutnat si můžete celé klíčky, ideálně čerstvé pro zachování maximálního množství živin. V chladničce neskladujte déle než 2 týdny.

Časté chyby při nakličování mungo

Ač je nakličování mungo fazolek opravdu snadné, začátečníci mohou znejistit. Pokud se některé klíčky nepodaří, neklesejte na mysli a nakličte znovu, za pár dní to vyjde lépe.

  • Nedostatečné proplachování semínek: Jestliže nejsou semínka dostatečně proplachována, může to vést k růstu plísní a bakterií. Proplachujte semínka dvakrát denně čistou vodou. Zajistíte tím dostatečnou hydrataci a odstranění nečistot.
  • Nesprávné množství vody při namáčení: Použití příliš malého nebo velkého množství vody při namáčení semínek. Při namáčení použijte dostatek vody, aby byla všechna semínka ponořená. Obvykle stačí 3-4x více vody než semínek.
  • Příliš dlouhé nebo krátké namáčení: Nenamáčejte semínka příliš dlouho nebo příliš krátce, protože to ovlivňuje jejich klíčení. Nechte mungo ve vodě odležet ideálně 8-12 hodin. Tato doba je optimální pro začátek klíčení.
  • Nevhodná teplota prostředí: Pokud jsou semínka umístěna v příliš teplém nebo chladném prostředí, může to zpomalit nebo zastavit klíčení. Umístěte nakličovací sklenici do prostředí s pokojovou teplotou. Vyhněte se přímému slunečnímu záření a chladným místnostem.
  • Špatné proudění vzduchu: Nedostatečné větrání v nakličovací sklenici může vést k růstu plísní. Používejte sklenici s dobře větraným víkem nebo sítkem. Zajistěte, aby měl vzduch volný průchod, ale zároveň aby semínka nebyla vystavena přímému světlu.
  • Příliš velké množství světla: Když jsou semínka vystavena příliš velkému množství světla, může to způsobit jejich hořkost a změnu barvy. Udržujte nakličovací sklenici na stinném místě mimo přímé sluneční světlo. Ideální je polostín nebo místo, kde je pouze nepřímé světlo.

Nápady, jak využít mungo klíčky v kuchyni

Pokud jste právě dokončili proces nakličování, gratulujeme! Teď přichází ta nejlepší část. Je čas na vaření a experimentování. Dejte vědět, jak se vám povedlo mungo začlenit do vašich oblíbených receptů.

Asijská kuchyně je plná mungo klíčků

Mungo klíčky jsou nezbytnou součástí mnoha asijských receptů. Přidejte je do stir-fry, polévek nebo jako doplněk k rýži a nudlím. Stačí je krátce prohřát, aby zůstaly křupavé a svěží. Své asijské recepty můžete doplnit také microgreens ze zvýhodněného asijského balíčků Farmer Farmstein.

Saláty plné života

Mungo klíčky jsou úžasné do čerstvých salátů. Stačí je smíchat s vaší oblíbenou zeleninou, přidat trochu olivového oleje, citronové šťávy a koření dle chuti. Klíčky dodají salátu křupavost a osvěžující chuť.

Smoothies plné energie

Pokud máte rádi smoothies, mungo klíčky mohou být skvělým doplňkem. Přidejte hrst klíčků do mixéru spolu s ovocem, zeleninou a trochou vody nebo rostlinného mléka. Vaše smoothie bude plné vitamínů a minerálů.

Rychlá svačina nebo náplň sendvičů

Pro rychlou a zdravou svačinku můžete klíčky přidat do sendvičů a wrapů. Skvěle se hodí k hummusu, avokádu nebo sýru. Dodají vašemu jídlu zajímavou texturu a výživnou hodnotu.

Dekorace jídel

Mungo klíčky mohou také sloužit jako krásná dekorace na talíři. Posypte jimi hotová jídla, jako jsou různé druhy pečených brambor, pokrmy z masa nebo i těstoviny. Klíčky dodají vašim jídlům svěží vzhled a živiny navíc.

Nakličovat mungo se snadno naučí i úplný začátečník

Nakličování mungo ve formě klíčků je odměňující činnost, která přináší chutné výsledky. Své si v mungo klíčcích najdou zejména milovníci asijské a veganské stravy.

Jste připraveni začít nakličovat vlastní klíčky z organických semínek microgreens mungo?

Tak to neváhejte využít organická semínka Farmer Farmstein, která mají laboratorně testovanou kvalitu bez škodlivých bakterií, od vybraných italských farmářů ekologického zemědělství a v balení bez plastu.

Sklenice na klíčení microgreens s keramickým podstavcem 700ml

Sklenice na klíčení microgreens s keramickým podstavcem 700ml

Zjistit více
Mungo - Organická semínka microgreens v balení bez plastu

Mungo - Organická semínka microgreens v balení bez plastu (SLEVA 33%)

Zjistit více