Jak úspěšně naklíčit čočku ve sklenici krok za krokem

Nakličování čočky v nakličovací sklenici je snadný proces, který přináší bohatou úrodu výživných klíčků plných kvalitních rostlinných bílkovin, vitamínů a minerálů.

Budete potřebovat:

Sklenice na klíčení microgreens s keramickým podstavcem 700ml

Sklenice na klíčení microgreens s keramickým podstavcem 700ml

Zjistit více
Čočka červená - Organická semínka microgreens v balení bez plastu

Čočka - Organická semínka microgreens v balení bez plastu

Zjistit více

TIP: Rady pro klíčení microgreens ve video formě a spoustu dalšího zajímavého obsahu o microgreens včetně receptů najdete na našich sociálních sítích. Mrkněte na @farmerfarmstein a připojte se do komunity českých domácích mikro farmářů.

Pro maximální zdravotní benefity používejte pouze organická semínka bez chemického ošetření

Výběr kvalitních semen čočky je pro nakličovací proces klíčový. Používejte pouze chemicky neošetřená semínka v BIO kvalitě, ideálně s původem v Evropské Unii (nejlépe regulovaný region ohledně kvality potravin).

Můžete použít například organická semínka čočky červené od Farmer Farmstein, která jsou bez GMO od lokálních italských farmářů z ekologického zemědělství. Každou produkci laboratorně testujeme na nepřítomnost škodlivých bakterií a navíc nepoužíváme plastové obaly.

Čočkové klíčky jsou skvělý zdroj bílkovin pro vegany

Klíčky červené čočky jsou skvělým zdrojem bílkovin, který si oblíbí každý vegan. Obsahují všechny důležité aminokyseliny, které naše tělo potřebuje pro růst a obnovu tkání. Jsou skvělým doplňkem rostlinné stravy i díky své snadné stravitelnosti.

Navíc jsou plné vitamínů a minerálů, jako je železo, hořčík a vitamín C, které podporují celkové zdraví a imunitu.

Klíčky čočky budete mít hotové během 4 dnů

Pěstování klíčků čočky je snadné a rychlé. Hotové je budete mít za 3-4 dny a vyžaduje to jen minimum úsilí.

Postup nakličování čočkových klíčků krok za krokem

  1. Příprava semen: Nasypte trochu semínek čočky do nakličovací sklenice. Ujistěte se, používáte organická semínka vhodná ke klíčení klíčků.
  2. Hydratace semen: Nechte semínka přes noc uležet ve vlažné pitné vodě. Potřebují přibližně 8-12 hodin hydratace.
  3. Příprava ke klíčení: Slijte vodu a semínka důkladně propláchněte čerstvou pitnou vodou. Pečlivě zkontrolujte, zda na semínkách nezůstaly žádné nečistoty. Tento moment je také ideální příležitost odstranit všechny poškozené semena.
  4. Nakličování čočky: Úplně vodu vypusťte a mírně sklenici protřepejte. Nakonec sklenici umístěte na temné větrané místo. Případně můžete sklenici přikrýt utěrkou. Nezapomeňte fazolky párkrát denně proplachovat čistou vodou.
  5. Hotové klíčky: Po 3-4 dnech nakličování bude sklenice plná hotovových křupavých a chutných čočkových klíčků.

Vychutnat si můžete celé klíčky, ideálně čerstvé pro zachování maximálního množství živin. V chladničce neskladujte déle než 2 týdny.

Časté chyby při nakličování čočky

I když je nakličování čočky velmi snadné, začátečníci mohou mít obavy. Pokud se některé klíčky nepovedou, nenechte se odradit a zkuste to znovu. Za několik dní dosáhnete lepších výsledků.

  • Nedostatečné proplachování semínek: Pokud semínka nejsou dostatečně proplachována, může dojít k růstu plísní a bakterií. Proplachujte je dvakrát denně čistou vodou. Tím zajistíte jejich dostatečnou hydrataci a odstraníte nečistoty.
  • Nesprávné množství vody při namáčení: Použití příliš malého nebo velkého množství vody při namáčení semínek může být problém. Při namáčení je důležité použít dostatek vody, aby byla všechna semínka ponořená. Obvykle postačí 3-4krát více vody než semínek.
  • Příliš dlouhé nebo krátké namáčení: Semínka nenamáčejte příliš dlouho ani příliš krátce, protože to může ovlivnit jejich klíčení. Ideální je nechat mungo namočené ve vodě 8-12 hodin. Tato doba je optimální pro zahájení klíčení.
  • Nevhodná teplota prostředí: Pokud jsou semínka vystavena příliš teplému nebo chladnému prostředí, může to zpomalit nebo zastavit jejich klíčení. Umístěte nakličovací sklenici do místnosti s pokojovou teplotou, vyhněte se přímému slunečnímu záření a chladným prostorám.
  • Špatné proudění vzduchu: Nedostatečné větrání v nakličovací sklenici může způsobit růst plísní. Používejte sklenici s dobře větraným víkem nebo sítkem. Ujistěte se, že vzduch může volně proudit, ale semínka nejsou vystavena přímému světlu.
  • Příliš velké množství světla: Když semínka dostanou příliš mnoho světla, mohou zhořknout a změnit barvu. Proto je nejlepší umístit nakličovací sklenici na stinné místo mimo přímé sluneční světlo. Ideální je polostín nebo místo s nepřímým světlem.

Nápady, jak využít klíčky čočky v kuchyni

Klíčky čočky jsou skvělým doplňkem mnoha jídel a jejich využití v kuchyni je opravdu široké. Můžete je přidat do salátů, kde dodají křupavou texturu a zvýší výživovou hodnotu.

Skvěle se hodí také do sendvičů a wrapů, kde obohatí chuť i obsah bílkovin. Můžete je vmíchat do smoothie, čímž zvýšíte obsah vitamínů a minerálů.

Nakličovat čočku se snadno naučí i úplný začátečník

Nakličování čočky do formy klíčků je uspokojující činnost, která přináší lahodné výsledky. Čočkové klíčky si oblíbí zejména milovníci asijské a veganské kuchyně.

Jste připraveni začít nakličovat vlastní klíčky z organických semínek microgreens červené čočky?

Tak to neváhejte využít organická semínka Farmer Farmstein, která mají laboratorně testovanou kvalitu bez škodlivých bakterií, od vybraných italských farmářů ekologického zemědělství a v balení bez plastu.

Sklenice na klíčení microgreens s keramickým podstavcem 700ml

Sklenice na klíčení microgreens s keramickým podstavcem 700ml

Zjistit více
Čočka červená - Organická semínka microgreens v balení bez plastu

Čočka - Organická semínka microgreens v balení bez plastu

Zjistit více