Jak úspěšně pěstovat microgreens hrášku krok za krokem

thumbnail-hrasek-c

Microgreens hrášku si získávají oblibu nejen díky své výživové bohatosti, ale také svým jedinečným stonkovým vzhledem, který je odlišuje od běžných microgreens.

  • Popularita: Jedny z nejoblíbenějších microgreens
  • Složitost pěstování: Středně složité
  • Rychlost růstu: Do 2 týdnů
  • Chuť: Sladká jako kuličky mladého hrášku ze zahrádky
Organická semínka microgreens hrášku v balení bez plastu

Organická semínka microgreens hrášku v balení bez plastu

Zjistit více
Organic Microgreen Seeds 2

Kompostovatelná pěstitelská výbava pro microgreens (velikost M)

Zjistit více

Skvělý zdroj vitamínů a veganského proteinu

Semena hrášku Affyla jsou robustní a větší než většina ostatních druhů microgreens, což je činí snadnými na manipulaci a setí.

Jsou obzvláště bohatá na bílkoviny, to je činí vynikající volbou pro posílení rostlinného proteinu ve stravě. Mimo to si do jídelníčku přidáte komplexní zdroj vitamínů (hlavně vitamín C, B1, B3, B6 a K) i minerálů (hlavně železo, mangan a zinek).

Hrách Affyla vs hrách Maple

Na microgreens se nejčastěji používá odrůda Affyla, protože se vyznačuje dekorativním vzhledem v podobě delších zelených výhonků. Tato unikátní vlastnost způsobuje, že jsou microgreens méně náchylné k chorobám spojenými s listy, jako je plíseň. V gastronomii pak sponky hrášku Affyla přinášení křupavější texturu a sladší chuť ve srovnání v robustnějším listovým hráškem Maple.

Každopádně pro pěstování mikrozeleniny jsou vhodné semínka Affyla i Maple. Obě odrůdy rostou stejným tempem a výživovým profilem.

Microgreens hrášku Affyla vypěstujete během 9 dní

Pojďme se na pěstování hrášku v podobě mikrozeleniny podívat krok za krokem. Celý proces pěstování od zasetí do sklizně zabere cca 9 dní.

Budete potřebovat:

TIP: Manuály a rady pro pěstování ve video formě a spoustu dalšího zajímavého obsahu o microgreens včetně receptů najdete na našich sociálních sítích. Mrkněte na @farmerfarmstein, pokud se chcete připojit ke komunitě mikrofarmářů.

Postup pěstování microgreens hrášku krok za krokem

  1. Příprava semen: Pomoci semínkům k rychlejšímu klíčení můžete ponecháním je ve vodě přes noc. Tento krok není nutný, ale usnadní vám pěstování.
  2. Příprava truhlíku: Naplňte truhlík substrátem (nebo připravte hydroponickou podložku). Microgreens nepotřebují pro kořeny velkou hloubku (2,5-5 cm stačí).
  3. Výsev hrášku: Rozsejte semena hustě, ale vyhněte se semenům přes sebe, protože rostlinky potřebují prostor pro klíčení. Semínka do substrátu nezahrávejte. Mírně zastřikněte nebo zalijte vodou, ale vyvarujte se přelití.
  4. Klíčení hrášku: Zakryjte semínka víčkem a nechte je 3-5 dní klíčit ve tmě. Očekávejte, že během této doby se začnou objevovat hráškové výhonky.
  5. Růst rostlinek: Jakmile se objeví všechny výhonky, přemístěte truhlík na dobře osvětlené místo na slunném místě (ale na přímém slunci) nebo pod pěstební lampy. Pravidelně zalévejte pomocí rozprašovače nebo nálevky pod truhlíkem, aby půda zůstala mírně vlhká, ale nezalitá. Hrášek nechte růst cca 9 dní. Občas mohou být potřeba i 2 týdny.
  6. Sklizeň hrášku: Sklizeň microgreens hrášku Affyla je vhodná při velikosti 9-16 cm. Použijte nůžtičky (nebo ostrý nůž) a odstřihněte zelené části těstě nad úrovni půdy.

Po sklizni si vychutnejte hotový hrášek v podobě mikrozeleniny. Vychutnat si můžete celou rostlinku, ideálně čerstvou pro zachování maximálního množství živin. Jedlé jsou stonky i lístky. V chladničce neskladujte déle než 2 týdny.

Časté chyby při pěstování microgreens hrášku

Ač je pěstování hráškových microgreeens opravdu snadné, začátečníci mohou znejistit. Pokud se některá sklizeň nepodaří, neklesejte na mysli a zasejte znovu, za dva týdny to vyjde lépe.

  • Plíseň: Plísně se obvykle objevují, když je příliš mnoho vlhkosti a špatná cirkulace vzduchu. Při sázení zajišťuje dostatečné rozestupy mezi semeny. Občas vyvětrejte. Ve zvláště vlhkých prostředích používejte ventilátor. Dávejte si obzvlášť pozor na přelévání vodou.
  • Vzdušné kořeny nejsou plíseň: Je důležité odlišit plíseň, která má bílý až šedý povlak a ukazuje na přílišnou vlhkost, od vzdušných kořenů, které jsou bílé průsvitné a znamenají zdravý růst zásadní pro absorpci živin. Vzdušné kořeny po zastřihnutí vodou obvykle zlehnou.
  • Hrášek roste nakřivo: Microgreens jako všechny rostliny se rády točí za světlem. Pokud nemáte světelnou lampu přímo nad truhlíkem, budou se rostlinky točit k oknu. Nebojte kvalitu ani chuť to neovlivní.
  • Hrášek roste pomalu: Pro rychlé vyklíčení nechte semínka hydratovat ve vodě 6-12 hodin. Rostliny mohou růst pomalu, pokud jsou semena příliš blízko sebe. Růst může úplně přestat, pokud jsou semena přes sebe. Zpomalit růst může i nedostatek světla.
  • Microgreens nemají listy: Odrůda Affyla (nejčastěji používaná semena pro hráškové microgreens) se vyznačuje stonkovým vzhledem s malým množstvím listů. Pro velkou listnatost zvolte méně dostupnou alternativu Maple.

Nápady, jak využít microgreens hrášku v kuchyni

Mikrozelenina z hrášku Affyla má mírně sladkou a křupavou chuť, která připomíná čerstvé kuličky hrášku ze zahrady. Vynikají je v jarních závitcích, sendvičích nebo jako ozdoba na polévkách a dušených pokrmech. Zkuste je také rozmixovat do zeleného smoothie pro výživné posílení.

Pěstovat microgreens hrášku se snadno naučí i úplný začátečník

Pěstování hrášku v microgreens formě je odměňující činnost, která přináší chutné výsledky. Své si v mikro hrášku najdou zkušení komerční indoor farmáři i úplní začátečníci v městských bytech.

Jste připraveni začít pěstovat vlastní mikrozeleninu z organických semínek microgreens hrášku?

Tak to neváhejte využít semínka Farmer Farmstein, která mají laboratorně testovanou kvalitu bez škodlivých bakterií, od vybraných italských farmářů ekologického zemědělství a v balení bez plastu.

Organická semínka microgreens hrášku v balení bez plastu

Organická semínka microgreens hrášku v balení bez plastu

Zjistit více
Organic Microgreen Seeds 2

Kompostovatelná pěstitelská výbava pro microgreens (velikost M)

Zjistit více